Kultúra

2013.05.07. 07:36

Kaszás Attila-díj: az interneten is lehet szavazni Nyári Oszkárra

Az idén hatodik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, mely a magyar ajkú színművészek szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A díjat azok kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

Vas András

– Meglepődtem – emlékszik vissza Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze arra a pillanatra, amikor megtudta, a társulat az idén őt jelölte a Kaszás Attila-díjra, melynek odaítéléséről a közönség dönt – szavazni a kaszasattiladij.hu/online-szavazas internetes oldalon lehet. És persze ugyanezt érezte, amikor kiderült, a 35 hazai teátrum jelöltjei maguk közül a három legérdemesebb közé választották a szegedi Borovics Tamás, s az Újszínház tagja, Vass György mellett.– Már csak azért is örültem, mert nem is ismertem mindenkit azok közül, akik szavaztak. Jó lenne, ha ez megváltozna, talán, ha több fesztivál vagy vándorstúdiós előadás lenne, közelebb kerülnénk egymáshoz.
Persze aki akarta, az idén igazán láthatta színpadon a 45 esztendős kaposvári színészt, hiszen – főleg az évad első felében – rengeteget játszott. A nagyszínpadon Szép Heléna Agamemnonjaként kezdett, aztán az Othello Gyulaházánban Tornyos Franciként lépett színre, majd a Cigánytábor az égbe megyben Bucsaként láthatta a nagyérdemű, s emellett A helység kalapácsában Fejenagyot is eljátszotta.

– A közönség visszajelzései alapján az Othello kifejezetten sikeres darab volt, a Cigánytábort is szerettem, ahogyan A Helység kalapácsa is nagy kihívás volt, sajnos, utóbbit csak négyszer játszottuk – mondja Nyári Oszkár. Akinek az évad első felében színházi munkája miatt kevesebb ideje jutott a Karaván Művészeti Alapítványra, mely a roma a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását tűzte célul maga elé. – Amikor a színházban több a munka, a kollégáim segítenek az alapítványnál, ilyenkor viszont, amikor több az időm, folyamatosan a Karavánban dolgozom.

Mely 2000-ben indult el, mint nonprofit színházi stúdió és előadásokat létrehozó, állandó játszóhellyel nem rendelkező műhely. Nyári Oszkár eredendően nyári táborokat szervezett tehetséges roma fiataloknak, s ebből nőtte ki magát a művészeti műhely: nem iskola vagy művelődési ház, nem egy projekt, hanem egy valós igényre épülő kezdeményezés, amit a szükség hívott életre.
– Ha úgy nézem, a Karaván szempontjából fontos lenne a díj megnyerése – folytatta a kaposvári színész –, hiszen az alapítvány azért küzd, hogy csökkentse a társadalmi előítéleteket, ellentéteket. S ebből a szempontból már a jelöltségnek is óriási szerepe van. Mert magyar ember vagyok, magyar színész, magyar színházban játszom és a magyar kultúrát ápolom, ugyanakkor roma származású vagyok, aki fontosnak tartja a cigány kultúra felkutatását, ápolását, megismertetését. És persze a Kaszás Attila-díj attól is különleges, hogy a szakma javasolja az embert, azaz egyfajta értékelés az ember munkájáról egy olyan közegtől, mely nem ad mindennap visszajelzést, mint a közönség. Mely az idén utoljára vasárnap láthatja Nyári Oszkárt a színpadon az Anconai szerelmesekben. A darabból ez lesz az utolsó előadás, ami azért is fontos, mert a bevétel – és annak a nettó 80 százalékáig TAO-pénzként lehívható céges támogatás – az alapítvány számlájára vándorol.

– De nemcsak ezért fontos, hogy jöjjenek a nézők – teszi hozzá. – Egész egyszerűen óriási szükség van a közönség elismerésére, hiszen visszaszorulóban van a kultúra és a színház ereje. Pedig a társadalomnak kell, hogy egy előadás tükröt tartson elé, működjön az akció-reakció, láttassa a hibákat, de a pozitívumokat is. S hogy a színház közelebb hozza a magasabb entitást, fejlessze az érzékeket, tisztázza az arányokat, érvényesítse az értékeket. Amúgy ez is a Kaszás Attila-díj egyik legfontosabb feladata: irányítsa rá a figyelmet a színházra, a színészekre...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!