Kultúra

2013.07.12. 09:31

Gyerekoperát ír Csukás István, kovászosuborka-eltevés közben

Az első gyerekopera szövegét írja most Csukás István Balatonszárszón (ilyen talán még nemzetközi szinten sem készült), miközben tizenvalahány év után ezen a héten új ifjúsági filmjét mutatja be a köztévé.

Fónai Imre

– Ül a fa árnyékában a szárszói nyaralóban és operaszöveget ír? – kérdeztük a népszerű írótól, akiről Balatonszárszón színházat neveztek el.
– Á, dehogy, kovászosuborka-eltevés közben például, ha a zeneszerző éppen egy áriát illesztene bele és kellene hozzá a szöveg; merthogy még most készül, most alakul, az év végére talán össze is áll – felelte Csukás István.

– Opera a gyerekeknek?

– Igen, ilyet még senki sem írt, nekem viszont régi álmom, hiszen valaha zenét tanultam. Most azonban zeneszerzőt is találtam hozzá, olyat, aki a gyerekeknek is tud zenét szerezni; Nagy Imre Erik Szegeden karmester, a Szegedi Nemzeti Színház már le is csapott a darabra. Ez azért jó, mert manapság nem szívesen dolgozik az ember az asztalfióknak.



Rosszak a tapasztalatai e téren? Filmforgatókönyvet nyilván tucatnyit is írt volna az elmúlt években...
– Ha kellett volna valakinek. Most azonban megtörni látszik a jég, hosszú idő után újra ifjúsági filmemet mutatja be a köztévé (e héten szombaton és vasárnap), tavaly nyáron forgattuk, az a címe, hogy Berosált a rezesbanda. Itt tizenvalahány éve nem volt pénz ifjúsági filmre, miközben „művészfilmekre” milliárdok mentek, olyanokra is, amit csak a filmesek családja néz meg. A gyerekfilmeket azonban mindenki megnézi, az egész család. A film hosszabb változata várhatóan ősszel kerül a mozikba.

– Lehet ez ma megközelítően akkora siker, mint a Keménykalap és krumpliorr?
– Remélem, sikeres lesz. Volt idő, hogy a Magyar Televízió évi tíz játékfilmet készített. Miért ne készülhetne ennyi ma is? Az amerikai filmek helyett, azok se ingyen vannak. Ez a film arra is példa lehet, hogy mégis csak érdemes áldozni hazai ifjúsági filmre.

– A Keménykalap idején egyetlen tévécsatorna létezett, ma sok tucat és ott van még az internet is a fiataloknak...
– Miért nem vesz könyvet a kezébe a mai gyerek? Mert nem adunk a kezébe. Etetni kell a közönséget is, azt eszi, amit elé tesznek, így vannak ezzel a gyerekek is. Azt is remélem persze, hogy reklámot is kap a filmem, nem szeretem azt a szót, hogy marketing, de manapság nem megy nélküle. Tessék reklámozni, hogy újra van magyar ifjúsági film! Én mindent megteszek, amerre megyek, terjesztem...

Uborkaszezon - a szerő kommentárja

Amikor arról kezdett volna polemizálni, hogy mit adunk és mit kéne adnunk a gyerekek kezébe, a műsorvezető közbevágott, mondván: csudába a nehéz, fajsúlyos témákkal, ez itt a Balatoni nyár, beszéljünk a főzésről. És Csukás István persze arról is tudott beszélni, a „bogrács Paganinijének” nevezve magát. A stáb meglátogatta a szárszói nyaralóban is, ahol kovászosuborka-eltevő tudományának bemutatására kérték.

Kicsit lájtos, kicsit felszínes, de legalább Balaton...

Kicsit lájtos, kicsit felszínes, de legalább Balaton... -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!