Kultúra

2014.04.27. 08:09

Michael Jackson-átiratra készült Jézus-festmény a You Tube-on

Albert László, a Museum of Americas (MOA) jegyzett alkotója az év elején Miamiban szerepelt csoportos tárlaton, nemrég Angliába utazott három apostola, és készül az új-mexikói Art Marketre. Előbb azonban itthon, az idoljáról elnevezett Rippl-Rónai Fesztiválon szerepel.

Balassa Tamás

Egy hasonlóságot bizonyosan találni a harmincöt éves Albert Lászlóban és a százötvenhárom éve született, és a halhatatlanok között említhető Rippl-Rónai Józsefben, a kaposvári gyökereken túl. Mindketten nyitottak a világra, annak aktuális modernitására, és sokat tanultak külföldi tapasztalataikból, melyet részint mindketten gallhonban szereztek. Rippl-Rónai a századfordulón csatlakozott a posztimpresszionista áramlatokhoz, s tett művészettörténeti jelentőségű próbálkozást egyéni hangjának a megtalálására, ami méltán emelte a legnagyobbak közé. Albert Lászlónak nem volt Munkácsyja Franciaországban, volt viszont bátorsága a tanulnivágyás mellett, hogy a Montparnasse és a Cote d'' Azur életteli bohémitását tanulmányozza.

A kettejük közötti párhuzam művészi értékelésére nem vállalkoznánk, hiszen az összehasonlítás óhatatlanul nyomaszthatná a fiatal kortárs alkotót, aki pedig még a pályája elején tart. Rippl-Rónait azért említjük, Albert Lászlóról írván nem először, mert példaképéről volna szó. A most elkészült, és a You Tube-on látható klipben is megtalálható a tisztelgés, mellyel a kortárs adózik a 19-20. század fordulójának művészóriása előtt. A több ezer fénykép legjobbjaiból összeállított fekete-fehér kisfilmben az alkotó a lakásától indulva hétköznapi helyzetekben mutatkozik meg, kilép az ajtón, iszik egy kapuccsínót, majd a Róma-villában, Rippl-Rónai 1908-ban vásárolt házában is készültek felvételek, részint az Andrássy-ebédlőben a szépséges ólomüveg-ablakkal, és az egykori alkotóműhelyben, a vincellérházban, a festőállvánnyal, ahogyan a művész egykor maga is megörökítette önmagát.A két és fél perces, Albert László - Pacific című videót minden külön hírverés nélkül másfél hét alatt háromszázan látták. A fotófilm Hajós András zenész-előadóművész ötlete nyomán, a 2Chellos híres Michael Jackson-átiratára készült. A Smooth Criminalban Luka Sulic and Stjepan Hauser fergeteges játéka valami egészen új értelmet ad a gordonkának. A szerzői jogokról a filmkészítők egyeztettek az előadókkal, akik örömmel adták beleegyezésüket. A Kovács Krisztián fotóiból készült „mozgókép-film” újszövetségi történetet jelenít meg, Máté evangéliumának ihletéből. Nagyméretű, döntően fekete-fehér a kétszer egyméteres kép, melyen Jézus éppen lecsendesíti a vihart, és ennek az éppennek jelentősége van. A mű ugyanis erőteljes mozgásban van. A festményen a Genázáreti-tó vadul tajtékzó hullámai dobálják Péter bárkáját, amikor a tanítványok halálfélelmét hitre edzi Jézus. Új szín a sokszínű fiatalember tehetségének palettéján. Jézus Krisztus tanításai, mondja erről, soha nem lehetnének aktuálisabbak, mint ma, és hozzáteszi, nem a megtérés vezette az ecsetjét, régóta hisz az Írás hitelességében.A bibliai jelenet megrendelésre készült, és egy exkluzív fővárosi irodaházban látható. Az Írás további ihletet adott neki, az apostolok portréit készíti jelenleg, tizenkettől három készült el, András, Márk és Péter. A munkák az angliai Norwitchban találhatók, ahogy a festő munkásságát, úgy a képei utaztatását is kaposvári mecénások segítik.
A festő jelenleg a MOA jegyzett művészeként a Santa Fe-i Art Marketre készül, ahol hat festményét promótálják majd a világ 240 legnagyobb művészeti galériájának kiállításán és vásárán.

A Huszárvágás is hazatér

Albert László nevét a Magyar Nemzeti Galéria Újrafestett valóság kiállítása, a Huszárvágás című alkotás tette ismertté. E művészeti projektet az esélyegyenlőség és a sokszínűség jegyében szervezték. Húsz ép és húsz fogyatékkal élő alkotó közösen, egy térben festette meg a munkáját. Többféle tematikákban dolgoztak napokig, Munkácsy és Szinyei Merse közegében, többek között ef Zámbó István és Hervé-Lóránth is. A tárlat Pécsen is szerepelt, májusban a Rippl-Rónai Fesztiválon is bemutatkozik. Hazatér Albert Kolumbusz című alkotása is, melyen Kaposvár nevét is feltüntette szülőföldje iránti szeretete jeléül. Albert a Paparazzi című nagy sikerű monumentjével már szerepelt a fesztiválon, az Együdben önálló tárlata is volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!