Kultúra

2014.06.11. 16:02

Vastapssal búcsúzott a Csiky társulata Csapó Virágtól

Csaknem kaposvárnyi, több mint 66 ezer néző látta az idei évadban a Csiky Gergely Színház előadásait, melyekkel kapcsolatban a szerdai évadzáró társulati ülésen Rátóti Zoltán igazgató megjegyezte: míg az elmúlt esztendőkben egyes darabokkal kapcsolatban voltak fenntartásai, ezúttal nem akadt olyan produkció, mely miatt szégyenkezni kellett volna.

Vas András

– Könnyű helyzetben vagyok, mert egy jó évadot kell értékelnem – jelentette ki Rátóti Zoltán, aki hozzátette: természetesen szükség van visszafogottságra, de akkor is ki kell mondani, ha valami jó. – Örülök, hogy az előadások során a színpadon és a nézőtéren is jól érezte magát mindenki. Fontos lépés volt az idei év a valódi társulatépítés szempontjából.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jó évadot zárt a Csiky Gergely Színház
[/caption]
Az igazgató ezek után statisztikai adatokat sorolt az általa emlegetett fejlődés igazolásaként: míg a tavalyi évadban 12 900, addig az idén 13 516 bérletes volt a színháznak, mely ráadásul 34 előadással többet – összesen 292-t – játszott, mint egy éve: a legtöbbször a Hyppolit, a lakáj került színpadra, míg az idei darabok közül a Bölcs Náthán, a Tizenkét dühös ember, valamint a stúdióban a Bányavakság és A csúnya műsoron marad. Az előadásokon kívül 66 eseményt szerveztek a teátrumban, illetve vett részt ezeken a társulat, mely több közös és egyéni szakmai elismerést is besöpört.
– Arra is büszke vagyok, hogy azon kevés színház közé tartozunk az országban – folytatta Rátóti Zoltán –, ahol a nagyszínpadi előadásokra műsorfüzet, plakát és szórólap is készül.A társulattal kapcsolatban a direktor megjegyezte: nagy felelősséget jelent, hogy a színházi hangulat mindig kiszivárog a városba, s bár akad még javítanivaló, de úgy vélte, jó az irány egy megfelelő művészi környezet kialakulásához. Sikerként könyvelte el, hogy amint az elmúlt évadokban, úgy a legutóbbiban is több egykori kaposvári művész tért vissza vendégjátékra a Csikybe, majd elköszönt a társulatot elhagyóktól: a következő évadtól Csapó Virág, Grisnik Petra, Mészáros Csilla és Némedi Árpád is máshol folytatja pályafutását.
– Nem tudok mindenkitől személyesen elköszönni, így egy virtuális öleléssel búcsúzom tőletek – állt fel az évadzáró végén Csapó Virág, aki a következő évadtól Kecskeméten játszik majd, s aki 1988-ban került először a kaposvári színházhoz, melynek 1993 óta folyamatosan tagja volt. – Mindig tudtam, olyan kaposvári színésznek lenni, mint a könyvben megénekelt debreceni diáknak. Ezt az érzést most elviszem magammal.

Rátóti Zoltán újra megpályázza a Csiky igazgatói székét

Az év végével lejár a színház jelenlegi igazgatója, Rátóti Zoltán mandátuma, így a fenntartónak, azaz a kaposvári önkormányzatnak új pályázatot kell kiírnia a direktori pozícióra. A csütörtöki közgyűlésen jelentik be a pályázati feltételeket, melyek a tervek szerint június 30-án jelennek majd meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) honlapján, vagyis innentől pereg a pályázatok benyújtására megadott harminc nap. A pályamunkákat szakmai bizottság véleményezi, melynek tagjai a Színházművészeti Bizottság négy képviselője – Fekete Péter, a békéscsabai Jókai és Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor igazgatója, valamint Molnár Piroska, a budapesti Thália és Sztarenki Pál, a zalaegerszegi Hevesi színház művészei –, az Emmi delegáltjaként Hausenblasz Dóra, a kultúráért felelős államtitkárság művészeti főosztályának vezetője, a szakszervezet részéről Tóth Géza, a Csiky művésze, míg az önkormányzattól Oláh Lajosné alpolgármester és Csató László tanácsnok. A végső döntést előreláthatóan a szeptember 4-i közgyűlés mondja ki, az igazgató mandátuma jövő év január elsejétől öt évig érvényes.

Érdeklődésünkre, pályázik-e ismét a színház vezetésére Rátóti Zoltán úgy reagált: természetesen szeretné folytatni a megkezdett munkát. A jelenlegi direktor előző pályázatának középpontjában a színházfelújítás állt, s Rátóti Zoltán azt mondta, most készülő anyagában is komoly hangsúlyt kap majd a rekonstrukció, emellett a társulatépítés is központi eleme lesz a pályamunkának.
A színházfelújítással kapcsolatban érdemes megjegyezni: az új uniós pénzügyi ciklusban sincsenek pályázati lehetőségek ilyen beruházásra, vagyis jelen állás szerint a teátrum rekonstrukciója csak helyi pénzből, illetve kiemelt állami beruházásként – csak hazai forrásból – valósulhatna meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!