Kultúra

2014.11.28. 11:16

Leckét adott a postának a világhírű magyar fotós

Vas A.+Lang R., Szerkesztőség, Somogyi Hírlap – állt a címzésben, valamint egy megjegyzés: Magyar Posta, most mutasd meg, mit tudsz, mert nem tudjuk az utcanevet...

Vas András

A megszólított cég nem maradt szégyenben, a képeslap nyolcezer kilométerről is célba ért, igaz, mindössze egyetlen nappal azelőtt, hogy feladója is megérkezett. Bágyi Ferenc ugyanis két hete adta fel az anzikszot az alaszkai Hainesben, ahová a világ egyik leghíresebb természetfotósa – aki magyarországi rezidenciáját Nagyatádon rendezte be, s a lábodi erdők nagy kedvelője – a fehér fejű sas kedvéért zarándokolt el.
– Két és fél hetet töltöttünk kint a feleségemmel, jórészt a Chilkat folyónál, mely ebben az időszakban a fehér fejű sasok gyülekezőhelye – mesélte Bágyi Ferenc, vagy ahogyan a legnagyobb lapok szerkesztői ismerik, Franz Bagyi. – A folyó ugyanis a környező melegvizű forrásoknak és áramlatoknak köszönhetően csak februárra fagy be, így itt találnak táplálékot.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Bágyi Ferenc munka közben Alaszkában, nézze meg galériánkat!
[/caption]

Igaz, egyre kevesebbet, ugyanis míg néhány éve négyezer madár gyűlt össze rendre, a lazacszám megcsappanása miatt az idén ennek töredéke.
– Amikor legutóbb kint jártam, egy nagyobb fán úgy kétszáz sas várt zsákmányra – mondta erről Bágyi Ferenc –, most húsz...
Ennek ellenére fotósok tucatjai próbálták lencsevégre kapni az elképesztő látványt, ám nemcsak a sasokkal és a beállításokkal, hanem az időjárással is meg kellett küzdeniük.

– Ez a Yukon és Közép-Alaszka vidéke, ahol ilyenkor mínusz 15–27 fok között van a hőmérséklet – adott ízelítőt a körülményekből a természetfotós. – Ennek ellenére vagy 4700 kilométert utaztunk, s készítettem közel hétszáz képet.
S nemcsak sasokról. Az alaszkai albumban hiúzok, farkasok, coyote-ok mellett képeslapokra illő hegyvonulatok, völgyek, szirtek kaptak helyet, no és az északi fény megannyi kompozíciója.– Ilyen fényviszonyok talán sehol a világon nem léteznek – állította Bágyi Ferenc. – Naplementekor száz méteres az ember árnyéka. és mindehhez elképesztő tisztaság és nyugalom társul. Még vezetni is élvezet, hiszen az utakat takarítják, s csak négy-öt óránként jön szembe valaki. Amikor megálltam fotózni, s arra vetődött egy másik autós, azonnal lefékezett, hogy valami bajunk van-e, kell-e segítség. És persze elmagyarázták, csak úgy álljak neki dolgozni, hogy az autó nyitva legyen, s mindig a közelében legyek, ugyanis bármikor előbukkanhat egy medve vagy egy farkasfalka. Utóbbiba bele is botlottunk, előbbi kimaradt. Már ezért is vissza kell majd mennünk megint...

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Megkaptuk
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!