Kultúra

2014.12.01. 17:28

Szakály Sándor lett a Berzsenyi társaság elnöke

Szakály Sándor történész váltotta Pomogáts Bélát a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöki posztján. Erről a társaság legutóbbi közgyűlésén döntöttek Kaposváron, melyen a tisztújítás mellett az alapszabályt is módosították.

Márkus Kata

A tisztújításra azért is szükség volt, mert mint arról júliusban beszámoltunk, Pomogáts Béla, aki Takáts Gyula 2008-ban bekövetkezett halála óta volt a társaság elnöke, lemondott tisztségéről. Döntését az exelnök akkor megkeresésünkre azzal indokolta, hogy tapasztalata szerint a Berzsenyi társaság teljes mértékben ellehetetlenült, ahogy a Somogy folyóirat is. – Ugyanis egyik sem kapott az idei évre semmiféle állami támogatást – nyilatkozta lapunknak lemondásakor Pomogáts Béla.

– Természetesen igyekszem megtalálni a lehetséges forrásokat – mondta a társaság és a Somogy folyóirat jelenlegi helyzetét firtató kérdésünkre Szakály Sándor, a Berzsenyi társaság új elnöke. – Reményeim szerint a nagyobb létszámú tagság fegyelmezettebben fizeti majd a tagdíjat, s a programokhoz a pályázati pénzeszközöket is talán hatékonyabban tudjuk kihasználni. Ám azt is szeretném, ha a Somogy folyóiratot és a Berzsenyi társaságot is jobban a magáénak érezné a megye. Ugyanis véleményem szerint nem szabad, hogy a kultúra egy akkora megyében, mint Somogy ne tudjon kiszakítani egy megfelelő szeletet magának. A közeljövőben valamennyi város vezetését meg fogom keresni, hogy támogassa a társaságot, fizessen elő a Somogy folyóiratra. S ha csak azok a somogyiak fizetnének elő a folyóirat egy példányára, akik tehetik, akkor már nemcsak évente négyszer jelenthetne meg, hanem akár kéthavonta is.A tisztújítás keretében a korábban szintén lemondott Ujkéry Csaba társelnöknek ismét bizalmat szavaztak a közgyűlésen. Az általános szakmai alelnöki posztot pedig Kondor Katalin tölti be a jövőben. Fiatalként került az elnökség tagjai közé a kaposvári származású Vass Norbert művészeti író, szerkesztő tudományos alelnökként és Lázár Balázs színész előadóművészeti alelnökként. A kaposvári és somogyi kötődést erősítve elnökségi tag lett Jágerné Katona Zsuzsanna kommunikációs alelnök és Kovács Zoltán egyetemi docens alelnök. Irodalmi alelnök maradt Czigány György költő, író, s a választmány tagja lett még Parill Orsolya, Takáts Gyula jogutódja. Új tagokat is választottak a társaság soraiba Bekes József, Fülöpné Kesztyűs Ágota, Gálné Jáger Márta, Puskás Béla és Varga Szabina személyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!