Kultúra

2015.08.26. 11:49

A múzeumok átalakítása szétbomlasztotta az országos hálózatot

A természettudományos múzeumoknak a helyi kulturális életben kell megjelenniük, kinyitni a kapuikat, és megmutatni, hogyan tudnak hozzájárulni a helyi közösségi élethez – hangzott el a Kárpát-medencei Természettudományos Muzeológusok 32. találkozóján Kaposváron.

K.G.

Jól példázta ezt a szándékot a rendezvény helyszíne, a Deseda-parti Fekete István Látogatóközpont, ahol közvetlen természeti élményt kaphatnak az érdeklődők. – Minden múzeumot és muzeológust most az egymás közti együttműködés lehetősége foglalkoztat, beleértve a szakfelügyeletet, a minőségi szakmai kontrollt.

A 2013-as nagy átalakítással ugyanis a megyei múzeumi hálózat szétbomlott, a különböző múzeumok vagy önkormányzati vagy tagintézményi működésbe kerültek. Nagyon hiányzik, hogy megpróbáljuk összehangolni ezeket az intézményeket, mert a szétaprózottság nem segíti az érdekképviseletet – mondta Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum Főigazgatója.Az összejövetelen határon túli, felvidéki, erdélyi és délvidéki múzeumok képviselői is részt vettek. Interaktív, nyitott programokkal igyekeznek közelebb kerülni a közönséghez, vonzóbbá tenni a természettudományokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Kaland házhoz jön című mobil tárlatukat egy kamionban helyezték el, így járták az országot, iskolákba, kistelepülésekre jutottak el, hogy bemutassák a természettudományos értékeket. A Balatonnál is jártak a nyáron, és folytatni szeretnék a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!