Kultúra

2015.09.12. 08:05

Csiky helyett Vörösmarty: színészképzés fehérvári gyakorlattal

A Kaposvári Egyetem vezetése együttműködési megállapodást kötött a fehérvári Vörösmarty Színházzal, mint gyakorlati képzőhellyel.

Márkus Kata

Az alpolgármester, Brájer Éva köszönte meg Székesfehérvár nevében a Kaposvári Egyetem tanévnyitó ünnepségén, hogy együttműködési megállapodást kötött az egyetem vezetése a fehérvári Vörösmarty Színházzal, mint gyakorlati képzőhellyel. A sokak számára új bejelentés után adódik a kérdés, vajon miért nem a helybeli színház az első számú „célpont” a színészképzés gyakorlati oktatásához egy olyan nagy múltú színházzal rendelkező városban, mint Kaposvár?



– A Kaposvári Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Vörösmarty Színházzal, hogy részt vesz a kaposvári színművészképzésben – reagált megkeresésünkre Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának dékánja. – Ilyen megállapodásunk már van a Nemzeti Színházzal, a veszprémi, a debreceni és a kaposvári színházzal is. A Kaposvári Egyetem színészképzése országos jelentőségű képzés, erre a képzésünkre jelenleg is rendkívül nagy a túljelentkezés, legalább ötszörös-hatszoros. Ám ez a fajta képzés akkor a leginkább gyümölcsöző, ha az elmélet mellett a gyakorlatot is rögtön megismerik a hallgatók. Ez a mostani megállapodás a Vörösmarty Színházzal lehetővé teszi a hallgatóknak hogy szakmai szemmel lássák már elsőéves koruktól, miként néz ki és miként működik egy színházi műhely belülről. Ezen kívül a Kaposvári Egyetem széles kapcsolatrendszerrel szeretné színészeinek a munkaerőpiaci értékét erősíteni, valamint azzal, hogy a színházi infrastruktúrát, a színészi munkát testközelből látják.

A kérdésre, hogy ezt miért nem elsősorban a kaposvári Csiky Gergely Színházban teszik majd a hallgatók, Hatos Pál úgy válaszolt: a kaposvári színházban jelenleg is vannak és a jövőben is lesznek hallgatóink. – Ám a Kaposvári Egyetem színészképzése nem csupán a kaposvári színháznak szól. Mint ahogy a kaposvári színház sem pusztán Kaposváron végzettekkel dolgozik. A több színházzal meglévő együttműködés által sokrétűbb lehet a kaposvári színészképzés, mobilitást, tapasztalatot ad a hallgatóinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!