Kultúra

2015.09.13. 14:58

Siófokon is leverhetik a varjúfészkeket

Lengyel Róbert polgármester a tavasszal azt szerette volna elérni, hogy az illetékesek engedélyezzék a varjúritkítást Siófokon.

F. I.

Varjúfészkeket távolított el a közelmúltban a pécsi önkormányzat – írta meg a Dunántúli Napló és a bama. Pécsett lehet, Siófokon nem? – kérdeztük Lengyel Róbert siófoki polgármestertől. Emlékezetes, a városvezető a tavasszal azt szerette volna elérni, hogy az illetékesek engedélyezzék a varjúritkítást.
Sok a panasz  a nyári fővárosban: fészkelő varjak százai szemetelnek, piszkítanak, hangoskodnak, a környező kiskertek vetéseit dézsmálják, kisebb madarak fészkeit is kifosztják. A szaktárca válaszában az állt: „A már amúgy is megfogyatkozott számú állat- és növényfajok esetében a gyérítés sem hazai, sem nemzetközi EU-s természetvédelmi normákkal nem lenne összeegyeztethető”.A minisztérium a vendéglátósoknak azt tanácsolta: védőernyővel, hálóval védekezzenek a varjak ellen, hogy ne piszkítson a madár a szabadtéri asztalra, vagy ne szórja rá a fák gallyait. Egy éve arról írtunk, hogy tavasszal leállíttatta az illetékes nemzeti park Siófokon a fák gallyazását a vetési varjak fészkelési időszakára, Marcaliban ugyanakkor hozzájárult a zöldhatóság kárelhárítási céllal a varjak riasztásához és a fészkek eltávolításához.

– A nemzeti parktól ígéretünk van rá, hogy jövő év elején eltávolíthatjuk mi is a varjúfészkeket – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester. – Ez az az időszak, amikor ezt a leghatékonyabban lehet megtenni.
A Dunántúli Napló is arról írt, korábban lapunk is idézte a természetvédőket: ez a beavatkozás nem oldja meg szerintük a problémát, hiszen a varjak ezáltal nem költöznek ki a városból, akadnak más, fészkelésre alkalmas fák a számukra és rengeteg városi hulladék biztosítja a táplálékukat.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!