Kultúra

2015.09.08. 07:45

Teleki Miklós: Siófokon szombaton tilos a komolyzene

Szombati nyárestéken Siófokon „tilos” a komolyzene, jövőre a hétfő ideális lehet – ez az egyik tanulsága az idei nyári Balaton-parti orgonakoncert-sorozatnak a szervező, Teleki Miklós siófoki orgonaművész szerint.

Fónai Imre

Próbaév lesz az idei, ezt mondta júniusban, egy lépés a templomi koncertekkel egy másféle kulturális kínálat felé. Nos, van igény az orgonamuzsikára a nyári Balaton-parton?
– Ha röviden felelek, akkor igen, van, ha bővebben, akkor nagyon sok tanulsággal szolgáló szezonon vagyunk túl – felelte Teleki Miklós.

– Megjött a közönség?
– Amennyit az első évben vártunk, annyi igen, de elégedettek nem lehetünk, a szállodákban, különösen Siófokon még nagyon sok tartalék van, úgy érezzük, azokból kevesebb érdeklődő jött, mintsem jöhetett volna. Akik eljöttek a hét hangversenyre, azok nagyon hálásak voltak, néhány egészen különleges hangulatú koncertet élhettünk át, a művész megérzi, ha a közönség „vele van”. Sokan jöttek velünk helyszínről helyszínre. Bevált a műsorpolitika, az, hogy minden koncert más volt, a Kováts Kolos operaénekessel közös alkalom különösen sikeresnek bizonyult.– Siófok, Balatonboglár, Balatonfüred, a helyszín alapján akadtak különbségek?
– Jó, hogy Siófokon mind a három felekezet templomában tartottunk hangversenyt, ugyanakkor megtanultuk azt is: annyi a program szombatonként, hogy nem szabad még nekünk is rászerveznünk, keresnünk kell egy „nyugalmas” napot, például a hétfő lehetne a siófoki orgonanap. Balatonboglár szélesebb környékét jó volna jövőre bevonni, esetleg Lellét is. Füreden a plakátolás nehéz,  de az 1879-ben épített kis orgona remekül bevált és a fehér templom az egyik legjobb akusztikájú hely, ahol valaha játszottam. Fontos még összegzés képpen, hogy a marketinget fokoznunk kell, és hogy támogatók nélkül nem megy. Idén nyáron a siófoki Tourinformtól, az önkormányzattól és a kulturális központtól, valamint az egyházaktól kaptuk a legtöbb segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!