Kultúra

2015.11.01. 18:39

Háromszáz képet küldtek be az alkotók fotópályázatunkra

A Somogyi temetők üzenete című pályázatra 31 alkotó közel 300 felvételt küldött be. Az idén első alkalommal olyan képpel is beneveztek, amely drón segítségével készült. A Keleti temető ravatalozójában vasárnap délután nyílt meg a tárlat: Kántor Szilárd nyerte meg a pályázatot, s több különdíjat is átadtak.

Harsányi Miklós

– Megfeledkezünk vagy nem akarunk tudomást venni arról, hogy a temető, a halál ugyanúgy része életünknek, mint az esküvő vagy a szülőszoba – hangsúlyozta  Puskás Béla, a Somogy Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez a kiállítás egy kis lehetőség szembe nézni múltunkkal, emlékeinkkel. Ez az ünnep nemcsak a megemlékezésre teremt lehetőséget, hanem az elmúlás, a halál néhány mozzanatának megörökítésére is. Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezeket a pillanatokat meg kellene örökíteni, s egy rendhagyó tárlat keretében bemutatni az érdeklődőknek, a hozzátartozóknak.
A Somogyi temetők üzenete című pályázatot a Somogy Temetkezési Kft., a Somogyi Hírlap, Kaposvár Megyei Jogú Város és a Mementó Somogy Alapítvány írta ki.– Ötödik alkalommal találkozunk ezen a fotókiállításon – mondta Czene Attila, lapunk felelős szerkesztője. Hozzátette: 31-en közel 300 képet küldtek be. Számos fotós korábban is indult, s új alkotók is eljuttatták felvételeiket, amelyek 25 településen készültek. Az egyik alkotó hat temetőt járt be, s tíz képet készített. S az idén először neveztek be olyan felvétellel – Gilicze Tamás alkotása – melyet drónnal segítségével rögzítettek.
L. Balogh Krisztina kaposvári főépítész kiemelte: a somogyi temetők üzennek az elmúlásról, az emlékezésről. Az avarral befújt és repkénnyel benőtt sírok, a magára hagyott düledező kereszt mind azzal szembesítenek, hogy valami elmúlt és mi elmulasztottunk emlékezni. De talán ez a dolgok rendje: hogy ami elmúlt, azt egyszer elengedjük. A rég élt emberek számára ez természetesebb volt, hiszen ők együtt éltek a születéssel és a halállal, nem volt tabu egyik sem.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Vasárnap megnyílt a kiállítás a fotókból
[/caption]

A Somogyi temetők üzenete pályázat első helyezettje – Árvák című alkotásával – a kaposvári Kántor Szilárd, a második Gerlecz László, a harmadik Kutnyánszky Ernő. Tiba Tina Csilla Kaposvár Megyei Jogú Város különdíját nyerte el, melyet Szita Károly polgármester adott át, a rendezvényen részt vett Dér Tamás alpolgármester is. Kis-Bankné Kondákor Marianna a Mementó Alapítvány különdíját kapta, a Somogy Temetkezési Kft. elismerését Finta Kata, a Somogyi Hírlap különdíját Sótonyi Kingának ítélték oda.
– Alig akartam hinni a fülemnek, nagyon örültem,  amikor értesítettek a döntésről – mondta az első helyezett Kántor Szilárd. – Korábban már nyertem egy különdíjat is, s ha lehet, jövőre is szeretnék indulni a pályázaton, ahol ezúttal is számos elgondolkodtató,. érzelmeket kivált képeket láthatunk.
A tárlatnyitó után valamennyi kaposvári elhunyt emlékéért gyertyát gyújtottak, a megemlékezésen Szita Károly is részt vett.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!