Kultúra

2015.11.24. 18:01

Közel hét grammos a legnagyobb, dupla dukát

A Rippl-Rónai múzeum középkori és kora újkori aranypénzeiről szól az a kiadvány, melyet kedden kora este mutattak be a múzeumban.

Vas András

Varga Máté régész gazdagon illusztrált katalógusa az intézmény numizmatikai gyűjteményéről ad átfogó képet a magyar mellett németül és angolul, emellett bevezeti az érdeklődőket a hazai és európai aranypénzverés rejtelmeibe. Kiderül többek között, hogy Somogyban az érmek gyűjtése a 19. század közepén kezdődött a csurgói és kaposvári főgimnáziumokban, s az 1909-ben megalakult Somogy megyei Múzeum Egyesület már nagyjából 1800 darabos érmegyűjteménnyel rendelkezett a kezdetekkor – köztük Somssich János tallérgyűjteményével –, mára az anyag természetesen megsokszorozódott, elsősorban az ásatásokon, terepbejárásokon előkerült, illetve ajándékként és cserével megszerzett példányokkal.A gyűjtemény kiemelkedő darbjai természetesen az aranypénzek, melyk közül harminc sorolható a kiadvány által tárgyalt korszakba. A külföldiek közül – melyek között számos velencei veret található – két kora avar kori bizánci érme a legrégibb, a magyar történelemből pedig a somogyvári bencés apátság ásatásakor előkerült Luxemburgi Zsigmond aranyforint, a legsúlyosabb pénz pedig a szintén Somogyváról előkerült 1663-as III. Frigyes kétszeres aranydukát: a Dániában és Norvégiában kibocsátott pénz 6,91 grammos.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!