Kultúra

2015.11.05. 14:51

„Mindenkinek, aki elveszített valakit”: szívszorító sirató ByeAlex-től

A Kaposvári Egyetem egykori hallgatója készített videós animációt ByeAlex megrendítő siratójához. Az elektronikus ábrázolás szakon végzett fiatalember legnagyobb álma, hogy gyermekirodalmat illusztrálhasson.

Szűcs Tibor

A minap tette közzé közösségi oldalain ByeAlex, azaz Márta Alex, a Kedvesem című sláger fülbemászó dallamával országos elismertséget szerző előadó legújabb szerzeményét, valamint a hozzá készített videós animációt, ami egy Kaposváron tanult képanimátor keze munkáját dicséri. Mayer Tamás digitális alkotására a diplomát adó intézménye is felhívta a figyelmet. A dal önmagában is szívszorító életeseményt, az énekes édesapjának halált, illetve a szeretett szülőtől való búcsúzást dolgozza fel, ByeAlex azt írja róla: sirató.– Az Apám sírjánál című dalnál az előadó egy egyszerű illusztrációt szeretett volna tőlem, amit a videómegosztó portálon a dal háttereként használnának – meséli az animáció születéséről a pécsi születésű Mayer Tamás, aki tavaly végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának elektronikus ábrázolás szakán, képanimáció szakirányon. – A dalt meghallgatva felvetettem az ötletet, mi lenne, ha a kép bizonyos elemei megmozdulnának, hol erősebben, hol gyengébben, fokozva ezzel a dal hatását. Nem akartam, hogy egy kreált történet befolyásolja a hallgatót, a nézőt, esetleg elvezesse a figyelmet a dal valódi lényegétől. A képen sok rejtett finom mozgás látható, némelyik csak HD minőségben kivehető – avat be a részletekbe az animátor, aki jelenleg egy budapesti stúdióban dolgozik, ahol gyerekeknek készítenek animációs filmeket.Tamás a középiskola után került Kaposvárra, a Zichy Mihály Ipaművészeti Szakközépiskolában alkalmazott grafikát, majd animációt tanult, ezután került a megyeszékhely egyetemére. – Mindig is az animációval szerettem volna foglalkozni, így hamarosan egyértelművé vált, hogy a lakhelyemet Budapestre kell áthelyeznem. Az első hónapokban szabadúszó grafikusként illetve animátorként dolgoztam. Részt vettem reklámügynökség és kisebb animációs stúdiók projektjeiben is. –

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] ByeAlex Mayer Tamás grafikáján
[/caption]

A pályakezdő grafikus és az énekes találkozása egy digitális véletlennek köszönhető talán. Tamás készített magának egy blogot, amin keresztül bemutathatta munkáit, majd egy kedves barát ihletésére belefogott egy új projektbe, melyben egy hetente frissülő cikksorozatban mutatta be a számára kedvelt művészekről, előadókról, barátokról készített illusztrációt.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mayer Tamás 2014-ben végzett Kaposváron, munkái sokfelé népszerűek
[/caption]

Az első rajz ByeAlexről készült. A képet feltöltötte az Instagramra, amely eljutott az előadóhoz is, aki ezek után egy molinó elkészítésének munkájával kereste meg először. – Az illusztrációs sorozatból egyenlőre nem lett semmi, mert szerencsére folyamatosan vannak munkáim. Az animáció mellett most az illusztrálásra fektetek nagy hangsúlyt, s az egyik legnagyobb álmom, hogy gyerekirodalmat illusztrálhassak – avatott be elhivatottságról árulkodó terveibe a fiatal művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!