Kultúra

2016.02.08. 18:03

A lélek országa – somogyi szemmel

A kaposvári fotós szűk három hetet töltött az országban, de így is sikerült megismernie a helyiek mindennapjait, melyek egy európai számára sokszor megérthetetlen nyugalomban telnek.

A. V.

– Fantasztikus munkát végzett a fotóriporter, hiszen a rengeteg látnivalóból, mely Indiát jellemzi, tényleg sikerült kiválogatnia a lényeget, s bemutatnia, miért nevezik hazámat a lélek országának – mondta Klencsár Gábor kaposvári fotóművésznek a világ második legnépesebb országa mindennapjait bemutató kiállításának megnyitóján Rahul Chhabra, India nagykövete.A megyei kormányhivatal galériájában meglehetős tömeg gyűlt össze hétfőn kora este, s miután a nagykövet mellett Neszményi Zsolt kormánymegbízott is köszöntötte az érdeklődőket, a Kaposvári Egyetem indiai diákjai adtak ízelítőt – szanszkrit ima, hindi dal és egy Tagore-vers erejéig – hazájuk kultúrájából.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Kaposvári Egyetem indiai diákjai adtak ízelítőt hazájuk kultúrájából
[/caption]
Klencsár Gábor tavaly ősszel hét év elteltével látogatott el ismét Indiába, ám míg 2008-ban Kőrösi Csoma Sándor nyomában a Himaláját járta be, addig októberben egy magyarországi hindu felekezet szerzetese szervezte útnak köszönhetően a valódi indiai mindennapokba kóstolhatott bele.
Járt Vrindavanban, az ötezer templomos szent városban, ahol a legenda szerint Krisna gyerekeskedett, majd Agrában a Tadzs Mahalnál, valamint Varanasziban,  a halottégetés Gangesz-parti központjában, ahol a folyó szinte fekete... Aztán ellátogatott a teatermeléséről elhíresült Dardzsílingba, ahol lerótta tiszteletét Kőrösi Csoma sírjánál, innen Majapurba, a Gangesz-deltába vitt az útja, s bár a folyó döglött állatokat sodort, belemerészkedett a szent folyóba. A dzsungelből a Bengáli-öböl partjára, Puriba utazott, ahol a legenda szerint Jézus töltötte „hiányzó éveit”.

A kaposvári fotós szűk három hetet töltött az országban, de – mint képei is tanúsítják – így is sikerült megismernie a helyiek mindennapjait, melyek egy európai számára sokszor megérthetetlen nyugalomban telnek. vagy éppen fordítva: az indiaiaknak Európa furcsa és lélektelen – a kiállítás anyagát nézve bizonyos szempontból feltétlenül igazuk van...

Klencsár Gábor Indiában készült fotóit itt nézheti meg!

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!