Kultúra

2016.05.26. 13:48

Életre keltették Rippl-Rónai festményeit a virtuális térben

Szenzációs, három dimenziós digitális újraalkotással rukkolt elő a Kaposvári Egyetem egy másodéves hallgatója, segítségével három Rippl-Rónai képbe léphetünk be egy virtuális pillanatra. Keresztes Bálint munkáit a hétvégi Rippl-Rónai Fesztiválon ismerhetik meg testközelből az érdeklődők.

Szűcs T.

Keresztes Bálint mintegy egy hónap alatt teremtette újjá virtuális térben Rippl-Rónai József három alkotását. – A gyönyörű festményeket kiegészítettem saját meglátásaimmal, és értelmezéseimmel, hogy így egy új tér élményt kaphassunk.

Nézzen körül a navigációs gombok segítségével Rippl-Rónai festményében!


Az eredeti képek egy aprócska szeletet mutatnak abból az egészből, amit én a legjobb tudásom szerint igyekszem rekonstruálni – mutatja be szerényen a munkafolyamatot a Győrben élő, de a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának másodéves hallgatója, aki némi rendezői tanulmány után választotta direkt a mozgóképkultúra és média szakot a somogyi megyeszékhelyen. – A fesztiválra szerettünk volna elkészülni munkatársammal, Burcz Alexszel, akivel végül sikerült időben megoldanunk. –[caption id="" align="alignright" width="334"] Keresztes Bálint
[/caption]Bálint projektjének lényege, hogy a festményeket egy speciális program használatával elemeire szedte, majd háromszázhatvan fokban kifotózta, s újra festette az így keletkező három dimenziós térben. Az így újjászülető kép gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy belelépjünk és belenézzünk virtuálisan egy mobiltelefonos applikáció segítségével, amit külön erre a célra írtak az ifjú alkotók, természetesen egy 3D-s szemüveget ugyancsak használnunk kell az izgalmas művészeti kalandhoz.

– Azért választottam Rippl-Rónait, mert már korábban is nagyon megragadott a stílusa, s különben úgy érzem, az impresszionizmus áll hozzám a legközelebb – meséli magáról Bálint, aki elárulta, tanulmányai befejezése után szívesen dolgozna hasonló projekteken, s ha lehet, maradna a vizuális effektek és digitális alkotások világában. Keresztes Bálint festményinstallációját pénteken és szombaton lehet megtekinteni az egyetem Művészeti Karán, a Bajcsy-Zsilinszky utcai épület aulájában.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Festmény a virtuális térben
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Újraalkotás folyamatban
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!