Kultúra

2016.05.29. 19:03

Íme, az elfeledett Rippl-Rónai alkotás - fotó

Művészettörténeti pillanat volt vasárnap délután: Rippl-Rónai József által készített Ady Endre portrét mutatták be a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban.

Harsányi Miklós

A mű 1915-ben készült, mely a 2016-os Rippl-Rónai Fesztivál előtti napokban került elő. A hivatalos bemutató után a művészet szerelmesei rögtön megtekinthették a féltve őrzött kincset.
– Óvatos vagyok, nehogy megszólaljon a riasztó – mondta a sajtó munkatársai előtt Horvát János Milán művészettörténész, amikor leleplezte az alkotást. A 65x48 centiméteres pasztell képre a napokban bukkant a neves szakember, akit egy örökös keresett meg, az illető nem volt tisztában azzal, milyen alkotás van a tulajdonában. Egy erdélyi családi hagyatékból került elő a Rippl-kép, mely nem volt bekeretezve, falra sem akasztották, két plexi között tárolták. Horváth János Milán szerint érthető a felfokozott érdeklődés, a festményt alapos és sokoldalú elemzésnek vetette alá, teljes mértékben kiakarta zárni a tévedés vagy a hamisítás lehetőségét.



– Rippl-Rónai és Ady Endre először 1909-ben találkoztak Kaposváron egy irodalmi esten – mondta. – A napokban megtalált művön kiválóan látszanak a költő jellegzetes arcvonásai, szájbiggyesztése.
A pasztellkép elkészítésekor – fej beállításánál – az alkotó felhasználhatta Székely Aladár 1915-ös fotóját. Arról, hogy kinek a tulajdonában van a mű, a művészettörténész nem kívánt nyilatkozni, az viszont bizonyos, Kaposváron marad egészen augusztus végéig. A Rippl-Rónai emlékházban megtartott vasárnap délutáni ünnepségen Ábrahám Levente köszöntötte a fesztivál vendégeit, Dér Tamás alpolgármestere örömét fejezte ki, a Rippl-Rónai mű haza talált Kaposvárra. Rámutatott: a város eddig is sokat tett az alkotó emlékének, munkásságnak ápolására, s megőrzik azt a csodát, amit a festő tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!