Kultúra

2016.07.29. 21:30

Jubilált a zselickislaki művésztábor

A tizedik zselickislaki alkotótábor megnyitóján a meghívott művészek közül kivételesen senki sem beszélhetett önmagáról, csak arról, mit adott nekik az évenkénti találkozás, feltöltődés és közös alkotás.

K. G.

A helyiek tortával ünnepelték a jubileumot, a község pedig zászlót vont fel a tábor kezdetén, körötte a kaposvári Nádor-huszárok álltak díszőrséget. A megjelenteket Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Bene Sándor polgármester köszöntötte, ezzel vette kezdetét a tábor.



Jövőre biennálé formájában él tovább a hagyomány, mondta lapunknak Bene János kaposvári festőművész, akinek birtoka egy héten át ad otthont a neves művészeknek. A házigazda egy évtizeden keresztül tartott diákművészeknek táborokat, és egy újabb évtizeden át a hivatásos alkotókat fogadta a zselickislaki dombok között. A tábor közben olyan népszerű lett a településen és a szakmában is, hogy a saját elfoglaltságaira kevesebb idő jutott, a jövőben erre jobban fog koncentrálni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Jövőre biennálé formájában él tovább a hagyomány
[/caption]
Még több közös kiállítást terveznek, már kaptak is felkérést erre a pécsi Zarándok galériától. Bene János festőművész mellett Bihary Sarolta építész, Ficzere Mátyás népi keramikus, Hendzsel Ilona textiltervező iparművész, Horvát Csaba Lajos festőművész, Jónás Péter képzőművész, Kiscsinál Melinda iparművész, Lengyák István galériavezető pedagógus, Léphaft Pál karikatúrista, Rajs Julianna képgrafikus művész, Sélley Miklós fotóművész, Schmidt Zsófia művésztanár, Szamódy Zsolt Olaf fotóművész és Vanyúr István szobrászművész hozta el tudását Zselickislakra. A falubelieknek vetített képes előadásokat tartanak az alkotóházban. A táborban született művekből augusztus 5-én tartanak kiállítást a kaposvári Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!