Kultúra

2016.08.11. 15:46

Magyar, horvát és cigány gyerekek táboroztak egy hétig együtt

Népzenei, néptánc és fejlesztő művészettechnikai programokon keresztül igyekeztek megérinteni a Drávamentén élő magyar, horvát és cigány gyerekeket Drávatamásiban; a most véget ért népművészeti és alkotótábor szervezői azt mondják: sikerült.

Jeki Gabriella

A Magyarország egyik legszegényebb szórványvidékén élő gyerekeknek szervezett tábort a 2011-ben alakult Podravina Kultúrájáért Egyesület. A szervezet javítani igyekszik Dél-Somogy és az Ormánság falvainak perifériás helyzetén, lemaradásán.
– Fontos, hogy aktívan bekapcsolódjunk a drávamenti falvak kulturális életébe, a drávamenti horvát és magyar falvak öntudatra ébresztése, összefogása, a térségben élők életminőségének javítása és a fiatalok elvándorlásának megállítása a célunk – mondta Frankovics Katalin elnök. – Helyi értékekre épülő, hagyományőrző, tevékenységet vállalunk képzőművészeti, irodalmi, népzenei, néptánc, színjátszó, báb, dráma szakkörök és táborok megvalósításában a térségben élő gyermekek számára.

A drávatamási táborban magyar, horvát és cigány gyermekek vettek részt. A közel húsz 11 és 13 év közötti diák ingyenes, bentlakásos táborban tartalmas népzenei, néptánc és fejlesztő művészettechnikai programokkal töltötte a nyári szünetet. Agyagozás, kavicsfestés, üvegfestés, szövés, táncszakkör, kirándulások, strandolás sem maradhatott el a napi menetrendből. – Minden jó volt, köveket festettünk, fürödtünk a strandon, bálatoló versenyt rendeztünk, kincseket kerestünk – meséli a 9 éves, drávaiványi Petrovics Dániel, aki ikertestvérével érkezett a táborba. – Megtanultunk térkép alapján tájékozódni, horvátul megmondani az állatok neveit...

A szervezők szerint fontos, hogy a résztvevők megismerkedjenek Magyarország ezen vidékének történelmi múltjával és betekintést nyerjenek szűkebb lakóhelyük és a velük együtt élő nemzetiségek kulturális örökségébe, hagyományaiba, megerősítve ezzel mind a regionális, mind az etnikai identitásukat.
– A mai, az utolsó tábornap volt a legeslegjobb – teszi hozzá a 11 éves, sellyei Vörös Janka. – A táborozásra a lányok beszéltek rá, akik már többször voltak és szerintük nagyon vicces, jó benne a kézművesség, és sokat játszunk. Ezt most én is tapasztaltam, és a legjobb az volt, amikor a fiúk békát hoztak a szobánkba, amit végül én vittem vissza a kertbe.

– Hiánypótlást végzünk, a Dráva mentén jellemző, határon átnyúló kapcsolatokat, kultúrákat igyekszünk összehozni – hangsúlyozta Frankovics Katalin, hozzátéve, hogy a közösségi oldalon meghirdetett jelentkezéseket már februárban le kellett zárni. – Itt nagy hangsúlyt kap a szociális jelleg, hiszen szegény gyerekekről van szó, akiket igen magas szinten tanítunk, melyre az egyik legjobb példa a tavalyi Repülj páva vetélkedő, ahol különdíjat kaptak a táborlakók.

A tábor szervezésére az NKA forrásából nyertek támogatást, majd a drávamenti horvátoktól kértek segítséget, ám a korábbi ígéretek ellenére ez utóbbi elmaradt, ám a tábor kezdete előtt már más jellegű pályázatokon nem tudtak részt venni. A nagy sikerre való tekintettel azonban több saját forrás bevonásával, de megtartották a tábort. A hét nap helyett így öt lett belőle, és a napi öt étkezést három váltotta, elmaradt a dinnye, fagylalt. A gyűjtést a jövő évi programra viszont már most elkezdték, és új támogatókat, segítőket toboroznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!