Kultúra

2016.12.27. 18:02

Kiemelkedő kulturális érték: elfoglalta méltó helyét a Balaton

Az évente megújítandó egyezség részeként az egyesület jövőre hárommilliós támogatást kap az alapműködéshez szükséges költségeire.

Márkus Kata

Kiemelkedő kulturális értéknek nyilvánította a siófoki képviselő-testület az ötvenhárom éve alapított Balaton Táncegyüttest, és közművelődési megállapodást is kötött a város a néptáncegyüttest fenntartó Balaton Táncegyesülettel. A kiemelt státusszal egyebek között hárommillió forintos városi támogatás jár a 2017-es esztendőre. A megállapodást történelmi jelentőségűnek nevezte Tamás Lóránt, aki három hónapja vette át a Balaton Tánc Egyesület vezetését.– Úgy érezzük, elfoglalta méltó helyét az együttes a város életében, egy teltházas, sikeres karácsonyi műsorral egy időben, amit újra a Kálmán Imre Kulturális Központ színpadán adhattunk elő – kommentálta a hírt Tamás Lóránt. – Büszke vagyok arra, hogy egy olyan ügyet képviselhetek, amelyik politikai hovatartozástól függetlenül fontos mindenki számára, s büszkék lehetnek az együttes táncosai is, hogy egy ilyen társulatnak a tagjai.

Hárommilliós támogatást kapnak

Tamás Lóránt elmondta: az évente megújítandó egyezség részeként az egyesület jövőre hárommilliós támogatást kap az alapműködéshez szükséges költségeire. – Jelképes bérleti díjért különböző produkciókat állíthatunk színpadra, amelyeknek a bevétele az egyesületet illeti – mondta. – S próbalehetőségeket is kapott a táncegyüttes a Kálmán Imre Kulturális Központban. Ami azért is nagyon jó hír, mert rendkívül fontos, hogy színpadon is próbálhasson az együttes. A szakmai vezetők ezt követően a szakmával, minőségi produkciók színpadra állításával, táncházak szervezésével, a néptánc oktatásával, népszerűsítésével foglalkozhatnak. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Történelmi jelentőségű megállapodás
[/caption]
Imázsfilm készült a Balaton Táncegyüttesről

Az egyesületi elnök arról is beszélt, hogy a közművelődési megállapodás, vagyis a kiemelt státusz előkészítésében nagy szerepe volt Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármesternek és Gyulainé Isó Edinának, a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatójának. Idő közben az arculatmegújítás jegyében imázsfilm készült a Balaton Táncegyüttesről, megújult a Facebook-oldaluk és a weblapjuk is; most először, de szintén hagyományteremtő szándékkal élőben követhették nyomon az érdeklődők a Balaton karácsonyi műsorát.

Díjat kapott a Szigeti-Papp kettős

Tamás Lóránt egyesületi elnök díjat alapított; a Balatonért elismerést évről évre az kaphatja meg, aki az adott esztendőben a legtöbbet tette az együttesért. Az idei karácsonyi műsor keretében az elnök és az alpolgármester annak a két szakembernek – Szigeti Angélának és Papp Károlynak – adta át a díjat, akik az elmúlt időszakban évtizedeken át vezették a Balatont szakmai irányítóként.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!