Kultúra

2016.12.29. 17:46

Pajtaszínház a Nemzetiben: bemutatkoznak a somogyudvarhelyiek

Somogyudvarhelyen Faragóné Horváth Andrea kezdeményezésére szeptemberben alakult meg a „Kukoris Hagyományőrző Színjátszó Kör”. Ahogy a neve is mutatja, a település régi hagyományait szeretnék ápolni és megosztani a jövő nemzedékkel. Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával színjáték formájában összegezték kutatómunkájukat.

Györke József

Bemutatkozó előadásukon zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. „Az udvarhelyi legény csudája” című színdarab az első világháború poklából hazatért szegény fiú és egy gazdag lány szerelmének a története. Mint ahogy faluhelyen lenni szokott, megindul az  ármánykodás igazi falusi pletykás asszonyok szájából, kukoricafosztás közben. E mellett megelevenednek az ötven-hatvan éve hallott dalok, de a legények sem maradnak el az itatást, egymás berúgatását segítő nóták megszólaltatásával. Hallhatnak az érdeklődők a falusi élet – korabeli életük! – eseményeiről: a kemencében sült kukorisról, a kemence pemetélésről, a gazdag lány férjhez adásáról, a szegény legény furfangosságáról. Minden jó, ha vége jó, tartja a mondás. A darab a fiatalok hetedhét országra szóló lakodalmával zárul, hisz a legény furfangjának köszönhetően,
már gazdag legényként veszi el szíve választottját



Sor kerül a Somogyudvarhelyen gyakori családnevek, gúnynevek felidézésére is Nagy derültséget keltett, amikor ráismert a közönség egy-egy falubélire a nevek és titulusok alapján.) Érdekessége a darabnak, hogy mindezt olyan emberek adják elő, akik ezt maguk is végigélték. Szinte életük egy-egy szeletét mutatják be.

Az udvarhelyi előadást huszonöt több órás próba előzte meg a tizenhét szereplő részéről.  A helyi bemutatót követően sem ülhetnek babérjaikon, hisz még csiszolják kicsit, hogy nagy sikerrel szerepelhessenek január 24-én a Nemzeti Színház színpadán – mondta az író, rendező Faragóné Horváth Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!