Kultúra

2017.03.03. 15:25

A Nemzetire hasonlít majd a Csiky Gergely Színház

Nem csupán a Csiky Gergely Színház épülete újul meg Kaposváron, de jelentős változások várhatók a színház társulatában is. Erről is beszélt a Senior Egyetem eheti előadója, Fülöp Péter. A megbízott színházigazgató mellett a másik meghívott előadó Bozsik Yvette művészeti vezető volt.

Varga László

Kimaradt egy generáció a színházi oktatásból

Nagy érdeklődés mellett, többségben színházlátogató hallgatóság részvételével kezdődött az új Csiky Gergely Színházról szóló tájékoztató. Előadásának első részében Fülöp Péter a magyar színházi valóságról beszélt. Elmondta, hogy kimaradt egy generáció a színházi oktatásból, amelynek következményeit elsősorban a vidéki színházak viselik. Gazdaságilag sincsenek könnyű helyzetben a vidéki színházak, mivel nagy többségük nem tudja fenntartani magát a jegyeladásból. A szakembereket illetően a fővárosban lényegesen nagyobb a merítési lehetőség, míg vidéken nagyobb a mozgás: egyre több a vendégrendező és -művész, de a társulatok összetétele is gyakran változik.

Az évad végén lesznek távozók, és érkezők is

Kaposvár a szerencsésebbek közé tartozik, mivel itt az elmúlt időszakban viszonylag stabil volt a társulat, ugyanakkor mindig is szívesen jöttek ide vendég szakemberek is – állapította meg. A társulatról még elmondta, hogy a színház épületéhez hasonlóan megújul: az évad végén lesznek távozók, de érkezők is. A folytatásban a színház épületével kapcsolatos információkat osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy komoly anyagi veszteséggel jár az Agorába való költözés, mivel itt 40 százalékkal kevesebb néző fér el. A régi épület kilencmilliárd forintból újul meg, amely a befejezés után 21. századi színvonalú lesz, és néhány elemében a Nemzeti Színházhoz fog hasonlítani. Egyik részét lebontják, s emeletekkel bővül a létesítmény.
– Ötszáz férőhelyes lesz a nézőtér, komfortossá válik a színpad, amfiteátrum-szerű lesz a fogadótér, az irodák is nagyobbak, jobban felszereltek lesznek, és jelentősen bővül a parkoló is – hangsúlyozta Fülöp Péter. – 2018-ra tervezik az átadást.Második előadóként Bozsik Yvette művészeti vezető az általa vezetett társulat és a színház együttműködéséről beszélt. Önmagáról elmondta, hogy hároméves korától balettozik, kiváló táncpedagógusok egyengették útját, és nagyszerű művészekkel dolgozhatott együtt. Kaposváron három éven keresztül rendszeresen fellépett diákjaival, így a már meglévő kapcsolatra került pont azzal, hogy együttműködési megállapodást kötött a színházzal, és 2017-től elvállalta a művészeti vezetői megbízást is. Munkájában elkötelezetten mozgáspárti.
– A színházban nagyon fontosak a mozdulatok, a gesztus, a mimika – mondta –, a kommunikáció kétharmada erről szól. A tánccal nagyon sok minden kifejezhető, és erre vevők a nézők is. Ezt bizonyította az eddig bemutatott, három közös rendezésű előadás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!