Kultúra

2017.03.21. 16:16

Bemutatkoztak a "tudós mandulák"

Nem lehet elég korán kezdeni a kutatást. Ez a mottója a Dunántúli Mandulafa Konferenciának. A Kaposvári Egyetem által életre hívott tehetségkutató és gondozó program keretében idén már másodjára mutatkozhattak be általános iskolás és középiskolás kutatók. Ezúttal 36-an mélyedtek el egy-egy érdekes témában.

Koszorus Rita

– Próbálok profi kutató lenni – ez az ötödikes Fenyő Anna célkitűzése. Fizika témakörében kutatott az ifjú tudós: – A hőtágulással foglalkoztam, hogy a halmazállapotokra hogyan hat a hőmérséklet, –magyarázta Anna, aki tavaly országos első helyezést ért el a Kutató Gyerekek Országos Tudományos Konferenciáján és nem titkolt szándéka, hogy fizikus vagy fizika szakos tanár legyen.

A II. Dunántúli Mandulafa Tehetségkutató és gondozó Konferencián általános iskola 3-ik osztályától egészen középiskola 13-ik osztályáig mutatkozhattak be diákok saját munkáikkal. Az osztopáni Kovács András már-már visszatérő versenyzőnek számít, tavaly a Holdról írt, idén pedig a speciális olimpiákról. –Megtudtam, hogy Kaposváron él egy speciális olimpikon, aki műkorcsolyázás számban nyert aranyérmet. És tudtam, hogy erről kell írnom idén. – András ösztönös kutatónak vallja magát, hiszen mindig utánajár azoknak a témáknak, amelyek éppen megfogják, így történt ez most is: – Az ő története szerintem azt üzeni másoknak, hogy mindegy jól tanulsz vagy sem csak legyél biztos önmagadban és elérheted az álmaidat. Mint Árok Csaba, akinek tanulási nehézségei voltak és mégis olimpikon lett, – összegezte a tanulságot az ötödikes kisdiák. A témák színesek voltak idén is egészségügy, pszichológia, néprajz, természettudományok, vallás, de filmelmélet is terítékre került. A nevezők olyan kérdésekre kerestek választ, mint van -e a növényeknek lelkük, illetve vírusfertőzés esetén informatikushoz vagy orvoshoz forduljunk-e. A konferencia azonban nem csak arról szólt, hogy a gyerekek bemutatkozhattak egymás előtt és megtapasztalhatták, milyen érzés egy több hónapon át tartó kutatás eredményét megosztani másokkal. Akik ugyanis jól szerepeltek és a 4 tagú szakmai zsűri jó értékelést adott nekik, azok a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájára kvalifikálhatták magukat. A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara a Nemzeti Kulturális Alappal közösen szervezte meg a konferenciát, melyre idén már Kiskunhalasról, Tapolcáról, Csurgóról is érkeztek ifjú kutatók, sőt még Debrecenből is  – igaz ő videó-telefon kapcsolaton keresztül adott elő. A korral haladni kell – vélik a szervezők és az is fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek a kutatási módszerekkel.

A tudományos gondolkodásra nevelni kell

– Kutatásra, tudományos gondolkodásra és olvasásra igyekszünk nevelni már a kicsi gyerekeket. A tudományokkal foglalkozni kell és a kisiskolások még kreatívak, nem gátolja őket semmi abban, hogy megoldást keressenek egy-egy problémára, – mondta Bencéné Fekete Andrea, a Kaposvári Egyetem Pedagógus Karának dékán-helyettese. Hozzátette: a tapasztalat azt mutatja: a diákok rengeteg ötlettel kezdenek bele egy-egy téma körbejárásába. A versenyen való részvétellel nem csak szerepelhetnek a fiatalok, de már akár általános iskolásként is megtanulhatják azokat a fogásokat, amelyek segítségükre lesznek később, egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikban – mondták a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!