Kultúra

2017.04.06. 11:18

A megszállást és a felszabadítást is megszenvedtük Somogyban

Magyarország 1944. márciusi német megszállása alatt Somogyban is voltak harcok. Az itt élő németség is gyorsan rájöhetett, hogy nem baráti szándékkal érkeztek a Wehrmacht katonái. A történészek még több ponton nem értenek egyet, de tény: a fegyveres ellenállásnak nem lett volna értelme – mondta Szakály Sándor, a Somogy Megyei TIT-nél tartott előadásán.

Koszorus Rita

– A Magyar Királyi Honvédség ereje egy-két napos ellenállásnál többet nem bírt volna ki, ami nem lett volna sikeres – állította Szakály Sándor, szerinte a németek mindenképpen legyőzték volna hazánkat, sőt még horvát, román és szlovák csapatok is ellenünk fordultak volna. A történész professzor úgy véli: a lehető legokosabb döntést hozta a kormányzó. – Ha Horthy Miklós lemond, akkor Magyarországon szélsőséges erők kerülnek hatalomra, és akkor az ország sorsa megpecsételődött volna – vélekedett.  Horthy Miklósnak tehát teljesítenie kellett a németek kívánságait egy nekik megfelelő kormány felállításával.

A megszállók azt is kérték, hogy oldják meg a magyar zsidókérdést. – Nem azt mondták, hogy le fogják mészárolni a magyarországi zsidókat, hanem azt hogy munkára adja át hazánk őket. Egyes vélemények szerint nem 1944-ben, de már 1942-ben is tudott a valódi szándékról a kormányzó. Szerintem ez, nem állja meg a helyét – húzta alá Szakály Sándor előadásában. Hazánkat felkészületlenül érte a német csapatok érkezése: a törvényesen kinevezett magyar vezetőnek el kellett menekülnie és vezető magyar politikusokat tartóztattak le.
Somogy megyébe is bevonultak a megszálló erők. – El tudom képzelni, hogy azok a települések ahol nagyobb számban éltek német nemzetiségűek, például a Törökkopány közelében élő sváb községek (Szorosad, Kára, Miklósi, Somogydöröcske), hogy eleinte ott örömmel vették tudomásul – a bocsánat a kifejezésért a „mieink” érkezését – vagy, ahol a Volksbund erősebb volt. Azonban a magyarországi németek nagy része nem örült a bejövetelnek – emelte ki a történész, majd hozzátette: ők német nemzetiségűnek, és tudatúnak vallották magukat, de magyar állampolgárok voltak és hazánkat a szülőföldjüknek tekintették.

Megszállás után újabb megszállás

– Az elmúlt időszakban sorra kerültek elő olyan adatok amelyek szerint a megszálló erők második világháborúban nem bántak humánusan a civil lakossággal szemben, legyen szó, amerikaiakról, németekről, vagy szovjetekről.  Szakály Sándor szerint, ilyesmit hazánk területén is láthattunk. – Ám Magyar Honvédség és a Wehrmacht által elkövetett atrocitások a Szovjetunió lakossága ellen nincsenek arányban azzal – legalábbis magyar részről – amit viszonzásként kapott Magyarország – mondta Szakály Sándor egy helyen előadásában. – Több százezer magyar és magyarországi más nemzetiségűt főleg németet vittek el malenkij robotra és néhány év múlva kerültek csak elő, sőt olyanok is voltak, akiket a malenkij robot közben idéztek szovjet hadbíróság elé. 15-20 év kényszermunkára ítélték őket a Szovjetunió felbomlasztására tett kísérletek miatt, amit Nagykanizsán vagy Szulok községben aligha lehetett elkövetni. – A háború során Magyarország és Somogy megye is nagy veszteségeket szenvedett, ám a történész úgy véli, a később ideérkező szovjet katonák, nem annak a képnek feleletek meg, amit annak idején az iskolában tanítottak.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!