Kultúra

2017.04.10. 07:03

A népi kultúra ereje a közösségben rejlik

Városért díjat kapott munkásságáért Csikvár Gábor, népzenei előadóművész és művelődésszervező, aki számtalan kulturális missziója mellett a Somogy Táncegyüttes működését is irányítja, immár évtizedek óta. Aktív, a magyar népi kultúra szolgálatában végzett munka az övé, melynek ezen jeles állomásán beszélgettünk az útról, a lehetőségekről.

Barkóczy László

[caption id="" align="alignright" width="371"] Csikvár Gábor
[/caption]– Nagy kitűntetés egy ilyen díj, kiváló szakmai munkát ismerve el. De a szerteágazó tevékenységek közül, melyiket tarthatták igazán érdemesnek elismerésre?
– Az, hogy Kaposvártól kapok egy ilyen díjat, hatalmas megbecsülésnek tartom. 1978-ban kezdtem, azt gondolom, azt a harmincnyolc évet díjazták, amit a pályán töltöttem eddig. Zenész vagyok, mégis évtizedek óta irányítom a Somogy Táncegyüttes Alapítványának működését, és számtalan egyéb dolgot. De kaphatott díjat az a fajta művészeti tevékenység, illetve az a közösségformáló munka, melyet végzek nap mint nap, vagy az utánpótlás nevelés is.

Táncegyüttes-igazgatás, a népzenei kultúra gyűjtése, fenntartása. Családi hagyományokon alapuló szenvedélyről van szó?
– Én egy olyan közegben nőttem fel, ahol édesapám népművelőként, illetve koreográfusként dolgozott. Ő színművészetit végzett, majd az ’50-es években költözött le Kaposvárra. Az ő szellemisége sokak számára különleges világot teremtett, de szerencsére nekem ez természetes volt, hisz ebben a közegben nevelkedtem. Amivel mi foglalkozunk, az a vidéki lakosság egykori művelődési formáit tartalmazza, akik szintén beleszülettek abba a kultúrába. A népzene, a tánc tulajdonképpen egyfajta nyelv, amit használtak a mindennapokban. Mi ezt gyűjtjük és gondozzuk. Ha adatközlőket keresünk, akkor tudjuk, hogy ők nem visszatanulták a kultúrát, hanem beleszülettek, ez volt a nyelvezetük. És tulajdonképpen valami hasonlóról van szó az én esetemben is. Ezek a népzenei anyagok szóltak otthon, édesapám ezzel foglakozott, a barátokkal, alkotótársakkal való beszélgetés eredményeként, én is ebben a sajátos közegben nőhettem fel. Persze fiatal koromban, amikor megkérdezték, hogy „Te is apád nyomdokaiban jársz majd?”, mindig tiltakoztam ellene. Ugyanaz érdekelt, mint mindenkit a korosztályomban: versenyszerűen sportoltam, rockzenét hallgattam. Akkor még nem tudtam, hogy a „másik”, amivel édesapám foglalkozott, az a mindennapjaim része. Amikor szólt, hogy kellene neki egy zenekar, aki népzenéket játszana egy táncegyüttesnek, akkor összeálltunk a barátaimmal és talán ott kezdődött a váltás a számomra „természetesre”. Nagyon jó volt belekerülni egy olyan közösségbe, akikkel egy „nyelvet” beszéltünk.

Csikvár Gábor népzenész 1962-ben látta meg a napvilágot. A népi kultúra természetes közegében nőtt fel, majd számos szakmájához szorosan illeszkedő tanfolyam elvégzése után a Kaposvári Egyetemen szerzett diplomát, és lett művelődésszervező. 25 éve dolgozik vállalkozóként, és ez a fogalom nála nem üres kifejezés: előadóművészként, népzenetanárként, illetve koordinátorként is helytállt, mielőtt a Somogy Táncegyüttes Alapítvány művészeti titkára lett. A most kapott Kaposvár Városért kitüntetés sem minden előzmény nélküli, hiszen mások mellett Prima-díja, Wlassics Gyula kitüntetése is van.

– Egyre kevesebben őrzik a népi kultúrát, talán a befogadók köre is egyre kisebb?
– Noha nálam ez szórakozásként indult, hogy a népi kultúra gyűjtésével őrzésével, átadásával foglalkozzak, ez a tevékenység hamar átalakult komoly felelősséggé. Ennek igyekszem megfelelni napjainkban is. Próbálom átadni mindazt a tudást, amit én kaptam, sőt, ötven felett már arra is rájövök, hogyan tudok ennek a kultúrának a segítségével közösségeket formálni, gondolatokat, értékeket tolmácsolni. Ez különösen nagy kihívás, mivel a legtöbb gyermek a környezetemben városi, nem a hagyományos falusi kultúrkörben nőtt fel, nem abba született bele.

– Tehát akkor az, hogy éppen egy digitalizálódó nemzedék nő fel, az nem befolyásolja a hagyományőrzésbe fektetett munkát?
– Ugyanúgy digitalizálódottak az itt tanuló gyerekek is. De amikor itt vannak, akkor teljes mértékben helytállnak. Ki tudjuk őket mozdítani abból a világból, melybe folyamatosan belenőnek. A mai embert a mobil kommunikáció annyira körülveszi, hogy néha már zavaró tud lenni. Az az igazán jó a mi közösségünkben, hogy ha ott van a gyermek, akkor ott bizony bele kell nézni egymás szemébe, beszélni kell egymással. Nem SMS-ben, nem mindenfajta chat-programmal, hanem ott és akkor, személyesen. De a munka még gördülékenyebben is mehet az új kommunikációs lehetőségekkel.

– Az út szinte történelmi. Mit hozhat a jövő?
– Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik meg tudták mondani már nagyon fiatalon, mik szeretnének lenni. Én soha nem tudtam, lehet későn érő típus vagyok. De mindig úgy éreztem, hogy a Jóisten, vagy valaki fentről vigyáz rám, és mindig oda irányít, ahol jól érzem magam. Továbbra is szeretném átadni azt a tudást, amit eddig összegyűjtöttem, legyen az bármennyire is változatos, újszerű, én készen állok rá.Észrevétlenül épülnek fel a hagyományőrző közösségek

A régi mozgalmak, a hagyományőrző csoportok, táncegyüttesek is megváltoztak az idők során, mára sokkal aprólékosabbak, majdhogynem muzeológusi, néprajzos munkát végeznek. A művészeti iskolák megalapítása sokat lendített a népi kultúra terjesztésében. Mi is létrehoztuk az Együd Árpád Művészeti Iskolát 1996-ban. Több mint háromszáz gyermek volt akkor az iskolában. Nemcsak táncoltak, hanem népdalokat, folklorisztikát tanultak, és közben észrevétlenül felépült egy közösség is. Ha valamit közösen építünk, alkotunk, akkor az fenn tud maradni, ebben nagyon hiszek. De sok függ a környezettől is. A szülői háttér nagyban meghatározza, hová megy a gyerek, mit tanul, milyen irányban indul el az életben.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!