Kultúra

2017.05.08. 11:05

Közösen alkotott művész és gyermek Zselickislakon

Szombaton reggel a felkelő nap a maradék felhőket is elűzte Zselickislak fölül, így járulva hozzá a hatodik alkalommal megrendezett művész-diák találkozó sikerességéhez.

Varga László

Bene János nagybátyjától örökölte a festői környezetben lévő alkotóházat, amelyet éveken át formált olyanná, amely az idelátogatóknak is az otthon hangulatát idézi. A festőművész tanárember amúgy nem az öncélú művészet képviselője, még az absztrakt festményei sem igényelnek magyarázatot. Fontos számára, hogy minél szélesebb körben értsék műveit, a fiatalok pedig legyenek érdeklődők a művészetek iránt. – Ezért is kezdeményeztem, hogy iskolások is jöjjenek ide, és dolgozzanak együtt a hivatásos alkotókkal- mondta. A szombati eseményre a Kinizsi iskolából érkeztek, illetve a közgazdasági képviseltette magát. A vendégművészek az itt töltött bő három órát a gyerekekkel közös munkának szentelték: Bihary Sarolta építész és Hendzsel Ilona iparművész vízfestményeket vágott ki és ragasztott össze, amiket Tóth Ákos harmadikos tanuló rendezett várossá, Lengyák István galériavezető pedagógus körül szorgoskodók pedig a művész által megrajzolt állatfigurákat vágták ki. Ficzere Mátyás népi iparművész a kerámiakészítés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, míg Bene Nóra tervezőgrafikus többféle tevékenységben segédkezett a művészpalántáknak. Néhányan a fotózás titkait fürkészték, amiket olyan kiváló művészektől leshettek el, mint Szamódy Zsolt Olaf, vagy Sélley Miklós és Hegedüs György. A gyerekek láthatóan jól érezték magukat, és még tovább is maradtak volna. Fáth Laura, Borbély Attila és Csendes Csaba ötödikes tanulók első alkalommal voltak itt, de jönni szeretnének jövőre is. Ők leginkább rajzolni és festeni szeretnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!