Kultúra

2017.06.15. 07:00

Micsodaország a Vigasságok terén – ismét hódított a Quimby

Az I. Somogyi Borfesztivál után vasárnap lépett színpadra az éppen negyed évszázados jubileumát turnésorozattal ünneplő Quimby a Vigasságok terén. A koncertet megelőzően a zenekar ikonikus frontemberével, Kiss Tibor énekes, gitárossal próbáltunk visszapillantani erre a röpke huszonöt esztendőre.

Barkóczy László

– Azért nem kis idő ez a negyed század, főleg, ha egy olyan meghatározó alternatív zenekarról beszélünk, mint a Quimby. Mit hozott nektek az elmúlt 25 év?
– Nehéz erre válaszolni, mert ez olyan nagy idő, és olyan komplex választ kíván, mintha azt kérdeznéd, mit hozott az életem mostanáig. De címszavakban talán azt mondhatnám, hogy meghozta nekem a kalandot, a játékosságot, és különleges életélményeket. Igazából szerencsések vagyunk, én nem is kívánhatnék magamnak ennél jobbat, mint ami most van. Szeretjük amit csinálunk, főleg úgy hogy nem kell meghasonulnunk. Ez nagy ajándék az élettől. Nyilván persze vannak negatív oldalai, kihívásai is a művészlétnek, de ezeket is megéljük, és ez így van rendjén.

– Ez a fajta szerencse, és küzdelem megjelenik a dalaitokban is...
– Természetesen, ezt nem lehet kikerülni, nem is akarjuk.

– Nem először zenéltek Kaposváron.
– Valóban nem. Novemberben volt az együttes 25 éves, a jubileumi Micsodaország koncertet hoztuk el ide is, teljesen új látványtechnikával, új és népszerű korábbi dalainkat előadva. Ezen a téren még nem voltunk, de a régi Szivárvány moziban már adtunk elő régebben. Aztán mikor felújították és székek kerültek bele mindenhova, kiszorultunk onnan. De ez az új kaposvári hely nagyon hangulatos.



– Tavaly jelent meg a Jónás jelenései című új albumotok, és a napokban készül el az új klippetek is. Mi vár még rátok a közeljövőben, vagy akár a következő negyed században?
– Igen, most aztán tényleg feltöltöttük a kamrát dalokkal és tervekkel. Az album és a klipp után most koncertezni akarunk az ország legkülönfélébb színpadain. De tervezünk külföldi-, és színházi turnét is ősszel. A nyári szezon a rock koncerteké, és közben mindig születnek bennünk új dolgok, amiért érdemes tenni. De ha a koncertek lemennek, akkor kicsit azzal szeretnénk foglalkozni, ami már megvan. Vicces, de olyan nagy az életművünk, hogy konkrétan elfelejtünk dalokat néha. Olykor rácsodálkozunk egyre-egyre, hogy „ó, de régen adtuk ezt elő”, és akkor újra elővesszük, és játsszuk, mert jók ezek is.

– Akkor lesz még egyszer 25 év?
– Ne már, szerinted erre ki tud válaszolni? De én bírnám nagyon. Ennyire nem lehet előre tervezni. Négy-öt évnél tovább még homályosan sem látok, így tényleg nem tudom megmondani, mi lesz. Álmaink, meg terveink persze vannak, igyekszünk is azok mentén haladni. De hogy aztán hova röpít minket a szél, az még nagyon sejtelmes…

Felfalták a budapesti éjszakát, majd Európa következett

Kiss Tibor - ének, gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Balanyi Szilárd - billentyűk, Kárpáti József - trombita, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Gerdesits Ferenc - dobok alkotta hatosfogat eddig tizenhat csapongó lemezzel hagyott kitörölhetetlen nyomott a magyar könnyűzenében, miközben az évek során kialakította saját, összetéveszthetetlen hangját – írja magáról a zenekar honlapján a Quimby, akik azon kevés hazai zenekarok közé tartoznak, akik vidékről hódították meg a magyar közönség szívét. A néhány hullámvölgyet is megélt a formáció. Egy dunaújvárosi próbateremből indulva hódították meg a hazai közönséget. Vagy ahogy írják, onnan kiszabadulva előbb felfalta a budapesti éjszakát, majd módszeresen elcsavarta nem csak Magyarország, de Európa fejét is.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!