történelem

2017.07.10. 13:56

Második világháborús szexrabszolgák

Dél-koreai történészek amerikai archívumokban bukkantak rá a vigasznőkről készült második világháborús filmfelvételekre, ezek az első ismert felvételek a japán birodalmi hadsereg által szexuális rabszolgaságba kényszerített nőkről.

A filmet a Japán által elfoglalt kínai Jünnan tartományban készítették amerikai és kínai katonák. A 18 másodperces filmrészleten látható hét dél-koreai nőt 1944-ben szabadították ki, és a közös kínai-amerikai egység kínai parancsnokával beszélgetnek − adta hírül a BBC News.

Dél-koreai becslés szerint a japán hadsereg az általa elfoglalt területeken mintegy kétszázezer koreai, kínai, indonéz, Fülöp-szigetek és tajvani nőt kényszerített bordélyházakba. Mindeddig csak fényképek és a túlélők vallomásai tanúskodtak erről.

A szexrabszolgaság ügye még mindig terhet ró Dél-Korea és Japán kapcsolataira, holott 2015-ben Szöul és Tokió megállapodást kötött, amelyben a japán kormány bocsánatot kért és elismerte a felelősségét a történtekért, valamint egymilliárd jent (2,7 milliárd forint) ajánlott fel a koreai áldozatokat segítő szöuli alapítvány számára.

Jelenleg számos kínai, dél-koreai és indonéziai szervezet dolgozik azon, hogy az ázsiai szexrabszolganőkhöz kötődő dokumentumok felkerüljenek az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet-listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!