nettó hatezer euró

2017.12.01. 11:05

Závada Péter költő kapta az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején – közölte a díjat odaítélő kuratórium pénteken az MTI-vel.

A nettó hatezer eurós (1,9 millió forint) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása hozta létre. Az ösztöndíj kuratóriumának tagjai: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár.

Az idén Závada Péter mellett Bognár Pétert, Bódi Pétert, Czinki Ferencet, Ferencz Mónikát, Hevesi Juditot, Potozky Lászlót, Szerényi Szabolcsot, Tóth Kingát és Turi Tímeát jelölték a díjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!