tárlat

2018.02.10. 18:38

45 kortárs román képzőművész mutatkozik be a fővárosban

Kortárs román képzőművészeti alkotásokból Double Heads Matches (Kétfejű gyufa) címmel nyílik kiállítás február 16-án az Új Budapest Galériában.

A május 27-ig látható tárlat 45 művész munkáit mutatja be. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből – Mircea Pinte, Ovidiu Sandor, Razvan Banescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából – származnak, amelyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben – olvasható a galéria tájékoztatójában.

A bemutatott gyűjteményekben olyan művészektől találhatók emblematikus művek, mint Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Vlad Nanca, Ioana Nemes, Serban Savu és Mircea Suciu, akik a gyűjtemények születésével párhuzamosan szereztek nemzetközi hírnevet. Ugyanakkor a gyűjtők fiatal művészekre – Mi Kafchin, Alex Mirutziu és George Cringasu – irányuló figyelme a különféle médiumokra és témákra is kiterjed.

A Diana Marincu kurátor segítségével készült válogatás a kortárs román képzőművészetről széleskörű és informatív keresztmetszetet nyújt; a román neoavantgárd alkotások beemelésével pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy bár minden generációnak saját felvetései és válaszai vannak, a művészet alkotói és befogadói egyaránt képesek hidat építeni a nemzedékek között.

Emellett a kiállítás megkísérel betekintést nyújtani ezeknek a szenvedélyes gyűjtőknek az egyéni ízlésébe is, de szemléletes lehetőséget teremt továbbá a magyar és a román magán-műgyűjtés összehasonlítására – írták a tájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában