Ünnep, több szólamban

2018.05.11. 12:23

A világ legmenőbb hangszerével Ön is rendelkezik

Júniusban a Várkert Bazár Öntőház udvarán rendezik a Budapest A Capella Fesztivált.

Noha a fesztivál szóról mindenki erősítőkre és dübörgő hangfalakra asszociál, van egy rendezvény, ami lenyűgöző módon mutatja meg, milyen izgalmas a hangszerkíséret nélküli többszólamú ének. Az a capella rendkívüli népszerűségét mutatja egyrészt a kórusok sokasága, másrészt az együtténeklésről szóló hollywoodi filmek, sorozatok (Pitch Perfect – Tökéletes hang, Glee) vagy a szupersztár énekhang-formációk – mint a " target="_blank" rel="noopener">Pentatonix, a King's Singers, a magyar Windsingers vagy a FoolMoon – elképesztő sikere.

Ez a rendezvény nem más, mint a Budapest A Capella Fesztivál, melyet idén negyedszer rendeznek meg a Várkert Bazár Öntőház udvarán – nem akármilyen műsorkínálattal.

A fesztivál nyitónapján, június 8-án a Budapest Voices és a Romengo csodás hangú énekesnőjének új formációja, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok lépnek színpadra.

A Budapest Voices csapata azzal vált ismerté, hogy olyan alternatív slágereket dolgoztak át csupán énekre egyetlen dobos kíséretével, mint például a Quimby Autó egy szerpentinen vagy a Tankcsapda Adjon az ég című slágere. Lakatos Mónika oláh cigány dallamokat fog előadni, ezúttal egy nyolc tagú formációval.

A második napon három remek külföldi együttes zengi be a teret: jön az Actores Alidos, akik a szardíniai hagyományos polifónikus éneklést mutatják majd be altatókon, szerelmi bűbájon, vallásos vagy éppen a pökhendi kérőt gúnyoló énekükön, esetleg mámoros bordalon keresztül.

A HALS kísérleti hangszálegyüttes a tiszta összhang világát kutatja. A csapat érdekessége, hogy saját szerzeményeikben a rezonanciával és a disszonanciával játszanak, előadásukban minden darabot visszhang követ, az improvizáció így minden alkalommal a környezetre reagál.

A Verska Naase‘ a szetu közösség többszólamú énekstílusát, az UNESCO szellemi kulturális örökségeként is jegyzett leelo-t hozza el hozzánk. Ez az énekhagyomány kétezer éves múltra tekint vissza, és az Észtország délkeleti részében élő szetuk dalszövegein keresztül a finnugor kultúrkincset is gazdagítja.

Külön programokkal készülnek a kisebbeknek: a gyerekek hangszereket készíthetnek újrahasznosított anyagokból és játékosan barátkozhatnak az a cappella műfajjal. A családoknak jó hír, hogy a szombati, ingyenesen látogatható programon a gyerekekre is gondoltak a szervezők.

További információ: www.budapestacappella.hu

Borítókép: A Budapest Voices néhány tagja. Forrás: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!