avantgárd

2018.05.25. 17:16

Sőrés Zsolt Soundscape című installációját mutatja be Brüsszelben

A magyar, osztrák, cseh, litván, lengyel, román, szlovák és belga alkotók munkáikhoz azokat a változásokat vették alapul, amelyek meghatározták hazájukat az elmúlt száz évben.

Sőrés Zsolt költő-zenész és zajművész Soundscape című improvizatív installációjával vesz részt Brüsszelben a Too Soon, Too Late (Túl korán, túl későn) című interaktív performanszkiállításon, amely nyolc európai ország művészeinek alkotásaiból áll össze.

Mint a brüsszeli Balassi Intézet közleménye felidézi, a brüsszeli Szépművészeti Palota, a BOZAR az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából programsorozatot szervezett, amelynek részeként a közönség a hétvégén három időpontban láthatja a különleges tárlatot.

A Too Soon, Too Late szervezői és a részt vevő művészek arra keresik a választ, hogy mi maradt a gyökeres változás iránti vágy által átjárt, 1918 utáni művészetet meghatározó politikai és művészeti szándékból, mit jelent ma az avantgárd, és mi a szerepe a történelmi emlékezetnek a kortárs művészetben.

A magyar, osztrák, cseh, litván, lengyel, román, szlovák és belga alkotók munkáikhoz azokat a változásokat vették alapul, amelyek meghatározták hazájukat az elmúlt száz évben. A világháború után kialakult új Európa olyan mozzanatait ragadták meg, amelyek a társadalmat formálták. A művészek performanszon, zenén, videóinstalláción és táncon keresztül mutatják be a múlt század fejleményeit, az avantgárd örökségét három nemzedékkel később.

https://www.facebook.com/www.performingartsV4.eu/photos/a.1587130051617832.1073741829.1529355764061928/1937700026560831/?type=3&theater

Sőrés Zsolt installációjának nézői-hallgatói az instabil akusztikus rendszerek és folyamatos hangrétegek révén szembesülnek az idő és időtartam folyamatos változásával. A darab a zenei hagyományokat meghaladva a formára, a hangra mint a tudatfolyam lehetőségére helyezi a hangsúlyt.

A 90 perces performansz alatt a közönség szabadon mozoghat a különböző installációk, előadásrészek között, önálló értelmezést hozva létre a művészeik közös munkájáról.

Borítókép: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!