Somogyi remekművek

2022.12.04. 10:00

Rippl-Rónai és Vaszary festmények az aukció sztárjai

Rippl-Rónai József és Vaszary János egy-egy, évtizedek óta nem látható remekművére is lehet licitálni a Virág Judit Galéria december 19-i árverésén a Budapest Kongresszusi Központban; ugyanott, a galéria december 17-i kortárs aukcióján többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.

Sonline/MTI

Igazi remekművek kerültek a Virág Judit Galéria téli aukciójának árverésre kerülő képei közé.

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Két kivételesen erős téli aukcióra készül a 25. évét záró Virág Judit Galéria, a klasszikus műveket felvonultató, december 19-i eseményen például két igazi művészeti szenzációt is elárvereznek - közölte az árverések csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Virág Judit galériavezető, közölte az MTI.
   Mint elmondta, Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című, 1912-ben festett munkája a művész "kukoricás" festményeinek egyik kiemelkedő darabja. A képet 1928-ban állították ki utoljára, azóta a nagyközönség egyáltalán nem láthatta, hányattatott történet és csaknem hét évtizednyi külföldi tartózkodás után került haza. A festmény párja, A geszti kastély Somogyban című alkotás ma is a Magyar Nemzeti Galéria egyik kincse - emelte ki.

BAK Imre; RIPPL-RÓNAI József; KESERÜ Ilona; VASZARY János; NÁDLER István; MAURER Dóra
Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében címû festménye a 25 éves Virág Judit Galéria téli aukcióinak fõ szenzációit bemutató sajtótájékoztatón az V. kerületi galériában Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A somogygeszti kastély parkjában készült festmény kvalitását jelzi 160 millió forintos kikiáltási ára is; a kép becsértéke 300-400 millió forint.
Virág Judit Vaszary János egyik legszebb itáliai festményeként mutatta be az Alassiói tengerpart című munkát. Elmondása szerint ezt a hihetetlenül életigenlő és életörömöt sugárzó képet Vaszary 1938-ban, utolsó itáliai nyarán festette.

VASZARY János
Vaszary János, Alassiói tengerpart című festménye.
Fotós: Balogh Zoltán


Mint hozzátette, a remekmű nyolcvan éven át lappangott, eddig csupán fekete-fehér fotón lehetett ismerni, most azonban tökéletes állapotban, ragyogó színekkel került elő.
   Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul, és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria.
Kelen Anna művészettörténész, a galéria árveréseinek vezetője a december 17-i kortárs aukció két kiemelkedő darabját mutatta be a sajtótájékoztatón.
Mint hangsúlyozta, a Virág Judit Galéria talán eddigi legerősebb kortárs árverésére készül, amelyen a magyar kortárs szcéna összes fontos alkotója jelentős művekkel képviselteti magát.
A kortárs árverésen olyan alkotók remekműveire lehet licitálni, mint Bak Imre, Birkás Ákos, Csernus Tibor, Deim Pál, Fajó János, Hencze Tamás, Lakner László és Nádler István.
   Az aukciókon szereplő képeket december 3. és 18. között ingyenes kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

Forrás: MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában