Szobrot kapott a forradalmár

2023.01.31. 12:00

Petőfi Sándor életműve előtt tisztelgett Tarany közössége

Györke József

Fotó: Györke József

Tarany is méltóképpen kívánt megemlékezni a Petőfi-emlék­évről, ezért saját forrásból szobrot állítottak a költőóriásnak. Az alkotás leleplezésén Szekretár Pál polgármester méltatta Petőfi Sándor munkásságát és köszönetet mondott a magyaratádi Kücsön Norbert és Ferencz Dávid faragóknak a munkájukért. 

– Mi fér bele huszonhat évbe? – tette föl a kérdést az ünnepségen Szászfalvi László országgyűlési képviselő. – Ennyi idő adatott meg ugyanis nagy költőnknek, mégis úgy érezzük, szinte minden belefért ebbe a nem túl sok esztendőbe. Utolsó – feleségéhez írt – levelében még egy erdélyi körutazást tervezett, bízott a jövőben, mondta. 

Szászfalvi László egy székelykeresztúri mondát idézett fel. E szerint egy székelykeresztúri ember Petőfi holttestét saját szülei mellé temette. Ezt a helyszínt a mai napig Petőfi felirat jelzi. 

A szobor leleplezését követően Sándor László plébános áldotta meg azt, a taranyi iskolások pedig dalokkal, versekkel színesítették a programot, majd nemzeti színű kokárdákat tűztek a szobor előterébe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!