Csak Bemet fogadta el a lánglelkű költő

2023.02.01. 13:00

A bálványosi akadémián találkoztak a hagyományőrző magyar huszárok

Turbéki Bernadett

Nyolc somogyi huszár utazott a X. Huszárakadémiára az erdélyi Bálványosra a hétvégén. A négynapos rendezvényen összesen száznyolcvan huszár vett részt. Az 1848-as szabadságharc idején jellemző huszársággal kapcsolatos bemutatók mellett különféle történelmi témájú előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. 
– Az akadémia nemcsak a lovakról és a korabeli viseletről szóló összeállításokkal, hanem a lovasíjászattól a doni áttörésig a legkülönfélébb témákkal várja minden évben a résztvevőket – mondta Nagy József, a Somogyi Huszárok Egyesület elnöke, aki az idei rendezvényen kedvenc történelmi alakjáról, Petőfi Sándorról is hallhatott. 

– A Petőfi-emlékév kapcsán aktuális volt az az előadás, amely a költőt katonaként mutatta be. Nagy hazafi volt, ám katonaként renitens. Kiderült: egyetlen tábornokkal, Bem Józseffel volt baráti viszonyban – elevenítette fel a bálványosi előadás részleteit Nagy József, aki vasárnap a száznyolcvan huszár között a tarjai fő utcán is felvonult. Bemutatójuk után valamennyien a helyi vasárnapi misén is részt vettek. 
Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!