gyereköröm

2019.03.07. 09:00

A könyvtárnak adta a Minibocs új példányát Fésűs Éva lánya

A Minibocs legújabb kiadását vehette utoljára kezébe Fésűs Éva. Halála napján hozta meg a postás az új kiadású kötetet, ami nagyon megörvendeztette a 92 esztendős Kossuth-díjas meseírót. A Minibocs új kiadását lánya adta át a Takáts Gyula megyei és Városi Könyvtárnak, hogy minél több gyermekek olvashassa a meséket.

Stanics A.

– Édesanyám nagyon várta ezt a kiadást, mondhatom, igazán boldog volt amikor a kezébe vehette. Átlapozgatta, és még a meseillusztrátort, Szekeres Erzsébetet is felhívta telefonon, hogy elmondja, mennyire elégedett és mennyire tetszik neki a kötet – emlékezett vissza a napra Cserjésiné Temesi Rita, Fésüs Éva lánya. – Ez nem egy új mese, hanem a réginek egy legújabb kiadása – tette hozzá. Fésűs Éva legelső könyve a Csupafül volt, s 1968- ban adtak ki. A Minibocs pedig 1989-ben és 2006-ban jelent meg eddig.

– Mivel ezt az új kiadásút már nem tudja átnyújtani személyesen a könyvtárnak, szerettem volna én átadni a nevében, hogy a gyermekek közül minél többen forgassák, olvassák – mondta Cserjésiné Temesi Rita. Hozzátette: édesanyja munkásságát egyedülállónak tartja. Olyan dolgokat, értékeket fogalmazott meg a meséin keresztül, ami a hite, meggyőződése volt. Ezek az értékek minden korban fontosak és ettől függ, hogy milyenné tesszük a környezetünket, a világunkat. A Kossuth-díjas meseíró legtöbbször kiadott meséje az Ezüsthegedű. Hat kiadást ért meg.

Fésűs Éva művei a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban is népszerűek a kisebbek körében. – Éva néni gyakran jött a könyvtárba, imádott a gyermekek között lenni, mesélni nekik, beszélgetni velük. Imádtuk amikor itt járt. A gyermekkönyvtárunk egyik falán a hatalmas rajzot is az ős meséje az Ezüsthegedű inspirálta. Ennek könyv változatát a város összes óvodája megkapta. Sokan kölcsönzik a Palacsintás királyt és a Csupfül meséjét, akár könyv akár DVD formában – mondta lapunak Hertelendy Helga gyermekkönyvtáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában