autista univerzum

2019.05.23. 15:45

A történet ott kezdődik, ahol általában a mesék véget érnek

Csender Levente könyve a megértést és az elfogadást igyekszik erősíteni az olvasóban.

A MANK Alkotóművészeti Szalonjának vendége 2019. május 17-én Csender Levente volt. A József Attila-díjas író rendhagyó mesekönyvvel jelentkezett: A különleges Meditittimó kalandjai című, humorral és mélységekkel megírt, a Magyar Napló Kiadónál megjelent kötete az autizmus univerzumába visz el, hogy a megértést és az elfogadást erősítse az olvasóban a valóság és a csodák között egyensúlyozó történeteken keresztül. A szerzővel Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő beszélgetett – írja a Kultúra.

A beszélgetés elején tisztázódott, hogy

nagyon személyes mesekönyvről van szó,

amely nem kisebb feladatot vállalt magára, mint az elfogadást. Csender Levente kiemelte, hogy már az is nehézséget okoz, hogy az autizmust a társadalommal elfogadtassuk, és emellett még ott van az is, hogy maga a szülő milyen folyamatokon megy át, amikor megtudja, hogy autista gyermeke született.

Csender Levente elmondta, hogy a kezdetektől készített jegyzeteket, sokat gondolkodott azon, milyen formában írhatná meg a történetüket. „Egyszer egy finnugor konferencián vettem részt, ahol a gyerekirodalom volt a téma, és érdekelt, az autisták hogyan viszonyulhatnak a népmeséhez.

Sok utánaolvasás után a saját történetünket írtam meg népmesei formában”

– mesélte.

„Népnevelő, felvilágosító szándék kezdetben nem vezérelt, azonban a könyv megjelenése után érkező visszajelzések igazolták, hogy másokat is megérintett a munkám” – árulta el. „A mese ott kezdődik, ahol általában a mesék véget érnek, egy lakodalommal” – jegyezte meg. A beszélgetőpartnerek kiemelték, hogy

a mesehős belső nyelve roppant különleges, a külső világgal nem mindig érintkező nyelv.

„Az autisták a saját törvényeik szerint élnek, ezért nehéz a társadalomhoz tartozniuk. Kérdés, hogy amire rá akarjuk őket nevelni, az vajon jobb-e az ő világuk szabályainál?” – tette fel a találó kérdést, majd hozzátette, hogy az autisták mindig őszinték, soha nem hazudnak.

„Az autizmus tabu a társadalomban.

Éppenséggel mintha a szülő lenne a hibás azért, hogy autizmussal élő gyermeke van. Fényévekre vagyunk attól, hogy ezek a gyerekek rendes ellátást kapjanak” – magyarázta. Úgy vélte, hogy amennyiben nyitottak vagyunk az ő világukra, egy csodavilágot ismerhetünk meg, amiből rengeteget tanulhatunk.

A különleges Meditittimó kalandjai minden 8 és 12 év közötti gyermeknek ajánlott, de segítő gyerekkönyvként a felnőtteket szintén az elfogadásra biztatja.

Borítókép: kultura.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!