Filmkritika

2019.03.10. 15:03

Agymenés skandináv módra

Láttam már finn horrort, norvég horrort, de finn-norvég vígjátékot még sosem. Ezért aztán érdeklődve ültem be a Heavy-túra című feliratos finn-norvég vígjátékra. A film már az első jelenteknél eloszlatta minden kételyemet, mert kiderült: hiába süt kevesebbet északon a nap, igenis van humorok nyelvrokonainknak.

Koszorus Rita

A történet középpontjában az Impaled Rektum nevű metálbanda tagjai állnak, akik tizenkét éve zenélnek együtt, de még sosem léptek színpadra. Négy vadhajas fickó, akikről nem is feltételeznénk, hogy egy zenekarban játszanak, pláne nem azt, hogy metált nyomnak.

Pedig de! A zenekar frontembere Turo (véletlenül sem Túró, ahogyan sokat nevetgéltek szegény srác nevén a film közben), aki az a tipikus lúzer, akinek még a vágott virág is elhervad a kezében. Amellett, hogy hörög mint a disznóvágáson a kés alá került jószág, egy pszichiátriai intézetben dolgozik. Aztán ott van még Lotvonen, akinek angyali frizurája egy igazi rénszarvas mészárost rejt. A másik kedvenc figurám, Jynkky akit már kétszer nyilvánítottak halottnak és folyton csak zabál. Meg közben állandóan egy igazi nagy fellépésről álmodozik. És a legnagyobb arc a bandában, a kicsit kocka Pasi, aki valahol a film közepén átvedlik Xytrax-szá.

A srácok tehát koncertet szeretnének adni, fel is tűnik egy promóter, aki a félsziget legmenőbb metál fesztiválját igazgatja. Felcsillan a remény, hogy a finn metálosok rénszarvas feldolgozó pincéjéből talán eljuthatnak a világot jelentő deszkákig.

De addig még le kell nyomni pár homofób helybéli arcot, egy felfuvalkodott táncdalénekest és Norvégia legkeményebb önkéntes határőr alakulatát. Útközben barátságok is szövődnek: egy elmebeteggel, egy csapat vikinggel és persze szerelmek is kialakulnak.

Kiderül, hogy a rozsomák habár cuki, de könnyen dühbe gurul és az is, miért nem kifizetődő Júdásnak öltözve legénybúcsúra menni. Valamint az is, hogy mi az a „szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos pogány skandináv félszigeti metál.”

Hogy érdemes volt -e megnézni? Naná! A fanyar humor egy újabb remekművét dobták a finnek piacra, a lehető legkevesebb hollywoodi klisével. Persze azért van tanulság is: érdemes küzdeni az álmainkért, még akkor is ha belehalunk. A Heavy-túrával a Kultik megint belenyúlt a lecsóba, egy nem kommersz, de szerethető vígjátékot tett a programba, amelynél még a magyar fülnek furcsa finn és norvég nyelv sem zavaró.

Ajánlom mindazoknak, akik utálják a feliratos filmeket, mert ezt szeretni fogják. És azoknak is, akik nem akarnak sokat agyalni a cselekményen, csak megszakadni a nevetéstől. És azoknak, akik bírják az abszurd humort.

Cím: Heavy-túra (Hevi reissu)

Rendező: Juuso Laatio, Jukka Vidgren

Szereplők: Johannes Holopainen, Samuli Jaskio, Antti Heikkinen, Max Ovaska, Minka Kuustonen

Hossza: 92 perc

Játssza: Kultik Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában