Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2019.07.24. 17:22

Bemutatják Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát

A film a felnőtté érés problémáin túl a hatvanas évek elejének fő kérdéseit – hagyomány és modernitás, egyén és közösség, falu és város, ember és táj –dolgozta fel.

Gaál István 1960-as évek elején készült Sodrásban című filmjének felújított változatát is műsorra tűzik a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon augusztusban a Venice Classics programban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán.

Közlésük szerint az Örökbefogadás berlini, A tanú cannes-i, valamint a János vitéz és a Macskafogó annecy-i premierjét követően a világhírű velencei filmfesztiválon Gaál István Sodrásban című, 1963-ban készült korszakalkotó filmjét vetítik.

Mint írják, a Magyar Nemzeti Filmalap hosszú távú filmdigitalizálási és felújítási programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak részvételével 2019-ben készült el a Sodrásban teljes körű, 4K felbontású restaurálása. A film újrafényelése a Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) együttműködésben, Sára Balázs operatőr közreműködésével valósult meg.

A rendező kamaszkori élménye, a veszélyes versengés adta a film alapötletét. A történetben egy diáktársaság fürdik a Tisza-parton. Önfeledten napoznak, egyre többen merülnek alá iszapért, de egyik fiatalnak sem tűnik fel, hogy hiányzik valaki, egyik társuk a vízbe fulladt.

Ez a tragédia önvizsgálatra készteti őket: kié a felelősség, hogyan viszonyulnak egymáshoz, a világhoz. A film élet és halál, a felnőtté érés problémáin túl a hatvanas évek elejének fő kérdéseit – hagyomány és modernitás, egyén és közösség, falu és város, ember és táj – progresszív szemlélettel, új vizuális nyelven dolgozta fel.

A Sodrásban a magyar újhullám egyik első nemzetközi sikere és jelképe lett. A közlemény szerint Pierre Paolo Pasolini világhírű olasz filmrendező kiemelte a film „poézisét, frissességét és újszerű hangvételét”. A Sodrásban 1964-ben Karlovy Varyban elnyerte a fődíjat, majd a brit filmintézet mértékadó folyóirata, a Sight and Sound az év öt legjelentősebb filmje közé sorolta.

Gaál István alkotásának teljes körűen felújított változatát a magyar közönség a velencei premiert követően a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatja újra nagyvásznon.

A Sodrásban idén már az ötödik, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum által frissen restaurált klasszikus, amelyet a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok egyike tűz műsorra – írták a közleményben.

Borítókép: origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!