Motiváló gyermeknevelés

2019.05.05. 07:00

Éheznek a szavakra a gyermekek

Motiváló gyermeknevelés – ezt a címet adta előadásának Fejér István nagybajomi református lelkész, családterapeuta a nagybajomi Pálóczi Horváth Ádám Művelődési Házban közelmúltban tartott nevelőszülői továbbképzésen, amelynek többek mellett katolikus papvendége is volt.

Lőrincz Sándor

Bálint Gábor atya, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont vezető hittanára, püspöki biztos ezúttal az újraélesztés gyakorlatáról beszélt, hiszen nemcsak Isten szolgája, végzett mentőápoló is. A kötelező szakmai továbbképzést a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat rendezte.

Fejér István lelkész fontos szavak köré fonta mondandóját. Olyan szavakat említett, s magyarázott meg, amelyekre gyermekeink éheznek. Ilyen például a szeretlek, a sajnálom, amelyek keretet adnak az életnek, miközben határokat szabnak. A bűnnel kapcsolatos viselkedés szava pedig a megbocsájtok.

Persze, az sem lehet közömbös, hogy a családnak milyen a bűnhöz való viszonya. A szavak közül az érzelmeket kifejezők különösen hatékonyak. Ilyenek például: itt vagyok melletted, hallgatlak téged, veled együtt álmodom.

Az előadás még hitelesebb volt attól, hogy a református lelkész háromgyerekes családapa, így nem olvasmányélmények alapján, hanem személyes tapasztalatok birtokában, s teológus megközelítésben osztotta meg gondolatait hallgatóságával – sok példát hozva gyermekei és saját szüleivel való kapcsolatából is, s kifejezve azt: mit érhetünk el szülőként az érzések és a szavak hatalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában