Roma fesztivál

2019.07.14. 17:00

Erőt kapnak a tradícióból Kadarkúton

Hagyományőrző csoportok, táncosok váltották egymást a színpadon a kadarkúti roma kulturális fesztiválon. Sokakat vonzott a szombati program, melyen még egy-egy tányér lecsóval is megvendégelték az érdeklődőket. A valódi fiesztahangulatot a zenés produkciók teremtették meg szempillantás alatt.

Gyeszát Zsolt

Az ugrálóvár és a körhinták is népszerűek voltak a fiatalok körében a roma fesztiválon, ám de nem feltétlenül csak játszani jöttek a gyerekek a szombati rendezvényre. Orsós György egyik gyermeke is felpattant lufijával az egyik körhintára.

A kadarkúti férfi úgy véli: jó közösségépítő alkalom volt a szombati fesztivál, ahol kizökkenhettek egy kicsit a hétköznapok mókuskerekéből egy rövidke időre.

A látottak alapján a délutáni kulturális program valamennyi korosztály tetszését elnyerte, hiszen több településről is érkeztek Kadarkútra hagyományőrző csoportok. A pörgős zene hallatára még a kisebbek közül is táncra perdültek néhányan. A lapunk által megkérdezettek közül a legtöbben egyetértettek abban, hogy a hagyományok megőrzése valamennyiük számára, közösségi szinten is rendkívül fontos.

Hasonlóképpen vélekedett a kérdésben Horváth Róbert, a zimányi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője és Horváth Gyula, a lengyeltóti nemzetiségi önkormányzat elnöke is. Elmondásuk szerint egy hajóban eveznek valamennyien, azaz amikor csak tehetik meglátogatják egymás rendezvényeit, melyekből nem csak erőt merítenek, de ötletekkel is igyekeznek támogatni egymást, még a hagyományőrzés terén is.

Ám a fiatalok életében is fontos szerepet töltenek be a tradíciók. Ezt vallja Balatincz Kinga kadarkúti hagyományőrző táncos is. Ő maga három éve táncol komolyabban, bár elmondása szerint kicsi kora óta közel áll szívéhez a tánc.

A fesztivál egyik fő célkitűzése sem más, mint hogy a hagyományőrzés mellett a fiatal tehetségeknek is teret adjanak – tudtuk meg Orsós Józseftől, a főszervező kadarkúti roma nemzetiségi önkormányzat elnökétől. E gondolat mentén délelőtt egy aprócska tehetségkutatót is tartottak.

Olyan is akadt ezen, aki cigányul mondott mesét. Örömmel töltötte el a szervezőt az is, hogy nem csupán kadarkútiak látogatták meg az eseményt, többen érkeztek más településekről is.

Immáron ötödik éve szervezték meg a programot. Étellel is kedveskedtek a vendégeknek: mint megtudtuk, akadt aki két adag lecsót is elfogyasztott. Ízletesen, de mégsem erősen készült az étel, hiszen az apróbbakra is gondoltak, sokan családostól érkeztek az alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában