a botanika híve

2019.05.25. 07:07

Fekete rózsákat kapott a Louvre az üvegpiramis 30. évfordulójára

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész „a virágok virága, a hatalom és a szenvedély jelképe előtt” tiszteleg a rózsákkal.

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Samson

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész gondosan megfestett, fekete gyöngysorokból kialakított rózsát ábrázoló hat képe díszíti a Louvre múzeum Puget-termét: tisztelgés a rózsa, „a virágok virága, a hatalom és a szenvedély jelképe előtt” – írta a botanika lelkes híveként ismert művész.

JR fotóművész „A nagy piramis titka” című kérészéletű fotókollázsa után most ez a kiállítás ünnepli az üvegpiramis megépítése 30. évfordulóját a világ legnagyobb múzeumának a klasszikus és modern gyűjteményeknek a kortárs művészettel való szembesítésére irányuló szándéka jegyében.

Őszre Elias Crespin venezuelai képzőművészt várják minimalista műveivel a négyszögletes udvar délkeleti lépcsőjéhez, decemberben pedig Pierre Soulages francia festőművészt mintegy húsz művével a négyszögletű szalonba az outrenoir festészet 100. évfordulója alkalmából.

Othoniel, a Palais-Royal metróállomásnál található Kiosque des noctambules (Éjszakai madarak kioszkja) című installáció és a versailles-i park modern szökőkútjának alkotója, képeinek ötletét a múzeum egyik gyöngyszemének számító, Medici Mária és IV. Henrik esküvőjét ábrázoló Rubens-kép részletéből merítette, amelyen a házasságot kötő francia királyi pár előtt a legalsó lépcsőfokra leesett kis rózsa látható.

A Puget-udvar 17. és 18. századi monumentális szobrai között a fehérarany lapokkal és fekete tintával készült vásznak a női finomságot és érzékiséget érzékeltetik.

Az installáción túl könyvével, a L'Herbier merveilleux-vel (Csodálatos növénygyűjtemény) is álomutazásra hívja a látogatókat.

A Saint-Étienne-i születésű művész, aki a nagyanyjánál kezdett növénygyűjteményeket létrehozni, múzeumi őrként dolgozott a tanulás mellett. Ekkor kezdte megfigyelni a képeken látható, érzelmeket, mítoszokat és szenvedélyeket jelképező diszkrét virágokat. „Több mint ötezer művet vettünk lajstromba, amelyekről a restaurátorok által készített feljegyzésekben szerepel a virág szó” – írta műve bevezetésében.

2018 óta Othoniel a múzeum nyolc részlegében fényképezte le a növénygyűjtemény számára az ott található festett, faragott, rajzolt, hímzett, zománctechnikával készített virágokat.

A kiállítás a Louvre múzeumban látható 2020. február 24-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!