előadás a könyvtárban

2018.11.04. 18:02

Instant tömegkultúra, ahol előregyártják a sztárokat

A koreai popzenén keresztül mutatta be a tömegkultúra működését és hatásait Belovári Anita a könyvtárban megrendezett szabadegyetemi előadáson.

Fenyő Zsuzsa

– Könnyen felfigyelek azokra a jelenségekre, melyek a kultúrával foglalkoznak, és két évvel ezelőtt szembetaláltam magam ezzel a koreai poppal – mondta Belovári Anita, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának adjunktusa. – A koreaiak nagyon profin és nagyon tudatosan alakítják a popzenét. Ez egy olyan kulturális jelenség Dél-Koreában, ami jelenleg a legfontosabb. Magyarországon is egyre több fiatal rajong ezekért az együttesekért.

Az előadáson elhangzott, hogy a K-pop hihetetlenül népszerű Ázsiában. Ezt a sikert hatalmas anyagi befektetéssel, állami támogatással, több évtizedes munkával és a legapróbb részletekig átgondolt koncepcióval érték el Koreában. A tömegkultúra kormányzati program lett az országban. A K-pop sztárjai mögött egy elképesztően hatékony üzleti gépezet áll, amely a közönség minden lehetséges igényét megpróbálja kielégíteni. A K-Pop több milliárd dollár hasznot hoz évente.

Kaposváron is vannak rajongói a K-popnak, akik közül többen el is jöttek az előadásra. – A barátnőmön keresztül ismerkedtem meg a K-poppal – mondta Takács Barbara, aki baráti társasággal érkezett. – Van aki furcsának találja ezt a műfajt, de nekem nagyon megtetszett a nyelv, és az egésznek a hangulata. Azért is szeretem a K-pop együtteseket, mert nagyon aktívak és törődnek a rajongóikkal.

Nagyon megtévesztő a csillogás

A K-pop meghatározói a fiú-, illetve a lányegyüttesek, amiket igen körültekintően hoznak létre az ügynökségek. A fiatalokat tehetségkutatókon keresztül válogatják ki, akiket aztán éveken keresztül készítenek fel a sztáréletre. A legjobbakból együtteseket alakítanak, amelyek tagjai nem csupán énekelnek, hanem filmekben is játszanak és modellkednek is. A K-pop együtteseknek hatalmas és aktív rajongótábora van, akik kedvenceik minden lépését követik, a sztárokon hatalmas a nyomás és gyakorlatilag nincs is magánéletük. Ráadásul évekig nem, vagy alig kapnak gázsit, és mindenben engedelmeskedniük kell az ügynökségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában