Nyolc ország, egy nemzet

2019.11.02. 08:10

Ismét bejárja a Kárpát-medencét a jótékonysági koncertsorozat

Három hónap alatt nyolc ország tizenegy magyarlakta településére látogatott, illetve látogat el a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje című jótékonysági koncertsorozat. November 17-én a fővárosban rendezik meg a gálakoncertet.

Budapest, 2015. november 8. A kárpátaljai Borzsavári Népzenekar koncertje a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) koncertsorozat és adománygyûjtés záró gáláján a Pesti Vigadóban 2015. november 8-án. A szervezõk mintegy 2,5 millió forint értékû CD-adományt adtak át határon túli városok könyvtárainak, az összegyûlt pénzadományt pedig Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Pesti Vigadóban délután 5 órától színpadra áll majd a BorzsaVári népzenekar és a Sodró népi együttes Kárpátaljáról, a Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia alkotta duó, Csernik Szende székely mesemondó és a Misztrál együttes.

A koncertsorozat egyéb helyszínein színpadra áll még a fentieken kívül a Balogh Kálmán és Kovács Ferenc alkotta duó, a Credo együttes, Csonka Ferenc és zenekara, a Musica Historica, a Sebő együttes, a Servet csángó zenekar és a Tabulatúra együttes.

A koncerteket szeptember-október folyamán a kárpátaljai Beregszászon és Mezőváriban, a partiumi Siteren, a délvidéki Magyarkanizsán, a muravidéki Lendván és a felvidéki Léván rendezték meg. November 3-án az őrvidéki Felsőőrön, november 10-én a partiumi Nagyszalontán, november 30-án pedig a szlavóniai Kórógyon várják még a közönséget.

„Bartók és Kodály nyomdokait követve mi is úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a színházakban, fényes hangversenytermekben. Fontosnak tartjuk azt a kulturális szolgálatot és missziót, amelynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és más nemzetiségek egymással békében élhetnek – ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, kulturális kapcsolataink bővítése elengedhetetlen feltétel”

- hangsúlyozza a szervezők közleményében Böszörményi Gergely koncertigazgató.

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt megvalósított koncertek jótékonysági céljai között szerepel – immár hagyományosan – az adománygyűjtés Kárpátalja javára, valamint a koncerteket befogadó városok könyvtárainak mintegy 2 millió forint értékű, a magyar zenei kultúra legjavát bemutató CD-adomány átadása.

A Periferic Records kiadó 2001 óta szervezi meg a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje sorozatot. A jótékonysági akciónak köszönhetően tizenkilenc év alatt mintegy 26 millió forint értékben adtak át CD-adományt könyvtáraknak, az elmúlt négy évben pedig összesen 13,5 millió forint adományt gyűjtöttek Kárpátaljának, amelyet a helyi református egyházon keresztül juttattak el a rászorulókhoz.

Borítókép: A kárpátaljai BorzsaVári népzenekar koncertje a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat és adománygyűjtés záró gáláján a Pesti Vigadóban 2015. november 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!