Videó

2019.06.07. 10:38

Kézműves műhellyé váltak egy-egy napra az iskolák

A népi mesterségekbe, többféle kézműves tevékenységbe pillanthattak be 11 kaposvári iskola diákjai: csütörtökön a Toldi alakult át hatalmas kézműves műhellyé a megyei népművészeti egyesület segítségével.

Gyeszát Zsolt

Szappanillat terjengett csütörtökön a Toldi iskolában. Az egyik tanteremben egy régi technikával, a nemezeléssel készítettek többek között karkötőket a gyerekek. Egy kicsit odébb a kosárfonás alapjaival ismerkedtek a diákok, Kakas József segítségével készítettek – akár ajtódíszhez is felhasználható – koszorú alapokat.

– Igazán ügyesek voltak a gyerekek – vélekedett a kosárfonó. Mint mondta, akadt olyan fiatal, akivel már korábban is találkoztak kézműves-foglalkozásokon, s az akkor megszerzett kézügyességüket jól kamatoztathatták a fiatalok a csütörtöki alkalmon is.

Máshol a fazekasság rejtelmeibe pillanthattak be a toldis tanulók. Buni Gabriella felügyelete mellett agyagból készítettek kisebb edényeket a diákok. Akadtak, akik festettek is az elkészült művekre.

A hatodikos Kiss Fanni egy szív alakú edényt készített, nagyon tetszett neki a foglalkozás.

Nem csupán a Toldiban mutatkoztak be a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mesterei – tudtuk meg Csapó Angéla szövő népi iparművésztől. Az egyesület a Csoóri Sándor program egyik szakmai pályázatának keretein belül tizenegy kaposvári általános iskolában tarthatott és tart még kézműves-foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat.

A csütörtöki alkalom is arra szolgált, hogy a diákok a gyakorlatban is kipróbálhassák a tanórákon elhangzottakat. Ráadásul haza is vihették az elkészült alkotásokat. Csapó Angéla hozzátette: ügyesek voltak a fiatalok, és a pedagógusok is sokat segítettek a foglalkozások előkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!