Lemezlovas a könyvtárban

2019.02.12. 16:40

Kódexek között keverte a zenét a DJ (videó)

Vajon hogy hangzik az elektronikus zene a több száz éves, kultúrát őrző falak között?

A marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár, valamint az Electric Castle fesztivál közös projektje keretében több száz év kultúráját őrző falak közötti teret tölthetett be a huszonegyedik század zenéje: a neves bukaresti lemezlovas, Silent Strike keverte a zenét a kódexek otthonában – írja a Liget.

Lázok Klára, a Téka osztályvezetője a Ligetnek elmondta, hogy az Electric Castle fesztivál szervezői szerették volna kibővíteni a bonchidai Bánffy-kastélyban megszervezett zenei eseményüket, és év közben különböző műemlék épületekbe, természeti szépségek helyszínére szerveznének egy-egy DJ-t, aki egy óra erejéig zenélne a nem mindennapi helyszínen, mindezt pedig a Facebookon közvetítenék.

Az osztályvezető arra is kitért, hogy ez a közös projekt nagyon előnyös a könyvtár számára, hiszen így olyan – többnyire külföldi – diákokat is elérhetnek, akik alaphelyzetben nem biztos, hogy rátalálnának az intézményre. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló kreatív projektet a kortárs műemlékvédelem kreatív eszközei is lehetnek.

A Téka vezetője azt is elárulta, hogy hosszas előkészítés előzte meg a forgatást. „Végignéztem az összes előző felvételt a különböző helyszíneken, majd megbeszéltük a feltételeket: milyen hangerő lehetséges, milyen fényerő lehetséges, milyen típusú reflektorok azok, amelyek nem ártanak a könyveknek, illetve azt, hogy mi lesz a felvétel későbbi sorsa” – sorolta Lázok Klára, aki az élő felvétel napján is jelen volt a munkálatoknál.

Mint mondta, talán sokaknak nem tetszik, hogy elektronikus zene „keveredett” az intézmény falai közé, ő azonban nem tartja rossz döntésnek, és rámutatott, hogy ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve egymásnak adják a kilincset a könyvtárban a DJ-k.

Az Electric Castle projektje keretében más rendkívüli helyeken is kevertek már zenét, többek között egy tó közepén:

Borítókép: részlet az Electric Castle TV-nek a Teleki Tékában forgatott videójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!