vastaps

2019.07.26. 11:00

Lenyűgözték a közönséget Görögországban a somogyi táncosok

Lenyűgözte a görög közönséget a Somogy Táncegyüttes a Neápoliszban, mai nevén Kavalaban rendezett nemzetközi fesztiválon.

Marosi Gábor

A kaposvári táncosok elnyerték a „Kavala Cosmopolis Festival” legkiválóbb szinten teljesítő együttes minősítését. A Somogy Táncegyüttes Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Kína, Kolumbia, Brazília, Panama, USA és Görögország táncosai mellett, egyedüli magyar csoportként érkeztek Görögországba.

– Gyönyörű környezetben léphettünk fel – fogalmazott Turi Endre, a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa. – Ez egy bibliai város, ahol Szent Pál apostol partra szállt, s innen írta több, Újszövetségben is olvasható levelét. A fesztivál nagyon sok környékbelit vonzott, együttesünk táncosai pedig rendre többezres közönség vastapsának örülhettek. A fellépések általában este voltak, mivel napközben elviselhetetlen hőség volt a városban, de akkor is átlagosan harminc fokos melegben kellett színpadra állni. Az egyik legnagyobb élményünk az amfiteátrumi fellépés volt. Ezen a több ezer éves helyszínen az összes fesztiválrésztvevő bemutatkozott. A sötétség miatt sajnos keveset láttunk belőle, de amit láttunk, az lenyűgöző. Olyan, mint egy görög színház kövezetes lelátóval, a színpad beton volt, de az sem zavart bennünket. Ahogy végeztünk a műsorral, végignéztük a többi produkciót, ami nagy élmény, mert a fesztiválok többségénél ez nem mindig sikerül.

– Folklór koreográfiákkal készültünk – hangsúlyozta Turi Endre. – Egy ilyen eseményre általában ezt a műsort visszük. A közönség megismerhette a somogyi táncokat, természetesen ezt mindig bemutatjuk, illetve azért is fontos, mert a legtöbb magyar táncegyüttes erdélyi táncokkal mutatkozik be külföldi fesztiválokon, mert azt gondolják, az virtuózabb. Nekünk az egyik előnyünk, hogy Somogyban nagyon sok eszközös tánc van, ami látványos és a viseletek is szépek, tetszett is a közönségnek. Ennek ellenére természetesen erdélyi táncokkal is készültünk, a férfi táncokat nagyon élvezték az emberek, de a lányok is elkápráztatták a közönséget az őrkői koreográfiával – mondta a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetője.

Turi Endre hozzátette: szabadidejük is volt a táncosoknak, így amikor csak tehették, a görög tengerparton pihentek és gyakran meg is mártóztak a vízben.

Fotó: Koch Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában