A magyar kultúra napján

2019.01.08. 12:29

Márai Sándor Emlékkiállítás nyílik Kassán

A tárlat a Grosschmid család eredeti lakásában, a Mészáros utcai ház első emeletén kap helyet, ahol az író fiatalkorát töltötte.

Január 22-én, a magyar kultúra napján nyitja meg kapuját Kassán a Márai Sándor Emlékkiállítás – olvasható a muzsa.sk cikkében.

Márai Sándor apja, dr. Grosschmid Géza megvásárolta és átalakíttatta a Mészáros utca 35. szám alatti házat, melynek felső emeleti lakásában élt egy ideig a család. Az író az ifjúkorát töltötte itt, majd látogatóba járt szüleihez 1932-ig, amikor Miskolcra költöztek.

Márai ezután feltehetőleg már csak egyszer járt Kassán, 1940-ben, s ebből a látogatásából született a Kassai őrjárat című műve.

A házon 1991-ben emléktáblát avattak Márai Sándor tiszteletére (az író öccse, Radványi Géza világhírű filmrendező 2016 októberében kapott ugyanitt emléktáblát), majd 1998-ban nyílt meg az első emlékszoba az épület földszintjén. 2000-ben,

Márai születésének centenáriuma alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) állított össze egy kiállítást, főleg fényképekből, Jáky János, Márai unokaöccse pedig festményeket és az író személyes tárgyait hozta el.

Ez a tárlat 2011-ig volt látható, amikor Kassa elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet, s a város, a helyiség birtokosa úgy döntött, hogy a kiállítás ódivatú, és egy modernebbel próbálta helyettesíteni. A készülő kiállítás körül jó szándékú emberek nagyon kitartóan dolgoztak.

Az új arculatot egy spanyol építész tervezte, a végeredmény viszont kissé megosztotta a közvéleményt. Utólag megítélve talán az volt a gond, hogy az EKF 2013 programsorozataként bizonyos döntéseket nem szakmai, hanem politikai alapon hoztak meg. Ennél nagyobb problémát jelentett, hogy az üzemeltető Visit Košice hetente csak kétszer tette lehetővé, hogy a látogatók megtekinthessék a tárlatot. Később még ennél is ritkábban. Mindez azt eredményezte, hogy az emlékszoba lassan kikopott a köztudatból.

A Visit Košice szerződése 2017 februárjában lejárt, a Grosschmid-ház alsó helyiségeinek használati jogát pedig nagy nehezen visszakapta az emlékszobát korábban üzemeltető Nemzetiségi Kisebbségek Klubja, a helyi Csemadok pedig egy felújított kiállítást hozott létre. Eközben Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának akkori elnöke a tiszteletadás méltóbb módját kereste.

A Grosschmid-ház alsó helyiségei a város tulajdonában vannak, az eredetileg egységes, jelenleg három részre osztott felső lakások közül kettő viszont eladóvá vált.

Kolár Péter kezdeményezésére, Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzuljának és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a hathatós segítségével, a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolni a két lakást. A felújítást követően itt kap méltó helyet a Márai Sándor Emlékkiállítás, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével valósul meg.

Az állandó tárlat közös üzemeltetéséről 2018 novemberében írt alá szerződést Köteles Szabolcs, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke, Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Csemadok biztosítja a helyszínt, illetve egyebek mellett a rezsiköltségeket, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pedig a személyi feltételeket, a mindennapi ügymenetet, de technikai segítséget is nyújt, valamint a jövőbeni fejlesztésekben is részt vesz.

Az emlékkiállítás vezetője Ötvös Anna történész-könyvtáros, Márai-kutató lesz. Kollégájával, Juhász Barbarával – aki korábban az alsósztregovai Madách-kastélyban dolgozott – várják majd az érdeklődőket a hét helyiséget felölelő tárlaton.

A látogatók megismerkedhetnek a Márai életében oly fontos szerepet játszott Kassa történetével, a polgársággal, az író szerteágazó családjával, majd időrendben haladva tekinthetik meg az 1918–1928 közötti íróvá válás időszakát, az 1928–1948 közötti sikereket, végül az ezt követő, 41 esztendeig tartó emigrációt.

Mindezt egyebek közt fényképek, idézetek, filmfelvételek és eredeti bútorok, berendezési tárgyak által, magyarázta Ötvös Anna. „Az intézményben tudományos munka, kutatás is folyik majd” – tette hozzá Ötvös Anna.

„Idővel szeretnénk adatbázist létrehozni, amely a Márairól szóló, halála óta megjelent cikkeket tartalmazná, hogy a kíváncsi olvasó, látogató akár otthonról is érdeklődhessen, mi jelent meg az íróval kapcsolatban.”

Radványiról sem feledkeznek meg Köteles Szabolcs hangsúlyozta, ez Márai-kiállítás lesz, de az anyagban Radványi Géza is helyet kap.

Szeretnék, ha idővel az ő személye is nagyobb hangsúlyt kapna. Ennek az a feltétele, hogy a világhírű rendezővel kapcsolatos kutatás felpörögjön, mert az még igencsak gyerekcipőben jár. Ehhez, saját szerény eszközeivel, ez a kiállítás is megpróbál hozzájárulni.

Borítókép: Portré Márai Sándorról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!