formabontó újdonságok

2018.05.28. 20:38

Megkezdődött a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

A 178 egészestés film mellett 49 rövidfilm is várja a filmek szerelmeseit Kolozsváron június 3-ig.

A régió egyik legfontosabb filmes seregszemléje idén is bővelkedik újdonságokban és formabontó performansz előadásokban. A fesztivál első filmje Izraelből érkezett Samuel Maus Foxtrott című alkotása emberközelből mutatja meg az izraeli-arab konfliktust annak minden visszásságával. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a filmre közel háromezer jegy fogyott el – írja a hirado.hu.

Az idei TIFF-en minden eddiginél gazdagabb a magyar filmek mezőnye, láthatóak lesznek a legújabb magyar alkotások, emellett életműdíjat adnak át Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőnek és Szabó István Oscar-díjas filmrendezőnek.

“Fontosnak tartom, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap nagy hangsúlyt fektet a régi filmek digitalizálására – mondta Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója. – Ennek köszönhető az is, hogy Mészáros Márta Örökbefogadás, Napló gyermekeimnek és Szabó István Mephisto és Redl ezredes filmjeit most nagyon jó minőségben tudjuk levetíteni. ”

A fesztivál záróeseményeként a Luc Besson rendezte, a’80-as évek kultfilmjének számító A nagy kékség című moziját vetítik majd le Kolozsvár Fő terén felállított óriás kivetítőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!