Nők Kaposvárért

2018.01.26. 20:00

Molnár Piroska: nem éltünk, csak dolgoztunk

Molnár Piroska még most is rengeteget dolgozik, s a fellépések mellett, míg a fiatalokat is tanítja.

Koszorus Rita

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli idén a Nők Kaposvárért Egyesület. Ez alkalomból díjat alapított az egyesület Nők Kaposvárért néven, amelyet ezentúl minden évben átadnak majd. Első alkalommal Molnár Piroska, a Nemzet Színésze vehette át a kristályvázát és az oklevelet Lamperth Mónika elnöktől.

A Kossuth-díjas színésznő a Kaposvári Nosztalgia című rendezvényen felidézte pályája meghatározó állomásait, így arról (is) mesélt, amikor először került Kaposvárra. – Nem éltünk, csak dolgoztunk – idézte fel első éveit a városban Molnár Piroska. – Reggel bementünk kilencre a színházba és éjfélkor hazamentünk a színészházba, kicsit lefeküdtünk pihenni. Aztán reggel kezdtük elölről.

Molnár Piroska – akivel Csáki Judit beszélgetett – hozzátette: az élete azóta rengeteget változott, hiszen haladt előre a pályán. Ám abban most is megegyeznek a mindennapjai, hogy rengeteg munkával telnek. Csak decemberben huszonnégy előadása volt. Kaposvárra is úgy tudott eljönni, hogy pont ezen az egy napon nem játszik.

 

Kérdésünkre, miként látja a nők megbecsülését a színházi szakmában azt mondta, nem érez egyenlőtlenségeket. – Ha az ember a pályáját komolyan csinálja és komolyan veszi és a legjobb tudásával, legnagyobb energiával csinálja akkor a pálya is visszaadja ennek ellenértékét díjakban a közönség szeretetében.

Molnár Piroska amellett, hogy színpadra lép nap, mint nap fiatal tehetségekkel is foglalkozik. – Magam is tanítok, most már nem a Színművészeti Főiskolán, de jelenleg a Zeneakadémián elsőéves operaénekeseket tanítok színpadi beszédre. A Kossuth-díjas színésznő elmondta azt is: dolgozni olyan teátrumban szeret, ami valóban jó, amit látogat a közönség, s értékesen teszi a dolgát és nem olcsón.

Molnár Piroska annak idején, fiatal színészekként kemény fába vágta a fejszéjét, amikor először jött Kaposvárra. – Mi akkor szinte egy időben a főiskola után egy két évvel végzett színészek és rendezők, Zsámbéki Gábor és Komor István vezetésével elhatároztuk: márpedig mi itt színházat fogunk csinálni – hangsúlyozta. – Hála vezetőinknek, nagyon szisztematikusan fogtak hozzá, azt akarták, hogy a közönség jöjjön be a színházba, s tetsszen neki, amit ott lát.

Hozzátette: nem könnyű a semmiből felépíteni egy színházat. Erre bizony évek rámennek, ezt nem lehet elsietni, elhamarkodni, ezt átgondoltan kell csinálni. A Nemzet Színésze mesélt arról az időszakról, amikor először ment el Kaposvárról, s amikor aztán visszatért. – Az újra itt töltött évek voltak a pályám legszebb, legértékesebb évei – húzta alá Molnár Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában