univerzális hangszer

2019.08.09. 08:43

Nemzetközi cimbalomversenyt rendez a BMC

Az augusztus 25-31. között zajló megmérettetés célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert és inspirálja a fiatal cimbalmos generációt.

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Újabb versenyt hív életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget.

A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. Jelentkezni 2019. április 7-ig lehet a cimbalom.bmc.hu oldalon.

A jelentkezés egyben a verseny elődöntője, melyhez a versenyzők egy maximum 8 perces bemutatkozó videóanyagot töltenek fel. A középdöntőbe kategóriánként várhatóan 15, a döntőbe pedig kategóriánként 3 versenyző jut be. A Budapest Music Center a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, illetve zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít. A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános.

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

Borítókép: Fiatal zenészek játszanak a II. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom rendezvényen a vajdasági Zenta sportcsarnokánál 2018. szeptember 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!